'Genelge halk ekmek satışına karşıydı, geri adım atıldı'

İBB Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanvekili Özgen Nama, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın genelgesinin mobil halk ekmek büfelerine karşı yayınlandığını ancak geri adım atıldığını söyledi. Nama "Ekmek davasının önünde kimse duramaz" derken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da "Ekmek davasında engel tanımayacağımızı tüm İstanbul halkına duyuralım" mesajı verdi.

Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı, emek satışına ilişkin genelgenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mobil olarak 'halk ekmek' satışının engellenmesiyle alakası olmadığını açıkladı. İBB Halk Ekmek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili Özgen Nama kararlı duruş karşısında geri adım atıldığını söyledi.

Bakanlık dün akşam yayınladığı genelgenin ardından sosyal medyada büyüyen tepkiler üzerine gece yarısı bira çıklama yaparak, “Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, İBB'nin mobil büfeler ile ekmek satışını yasaklayan bir bildirimi/genelgesi söz konusu değildir” dedi.

İMAMOĞLU 'SABAH GİDİP EKMEK DAĞITIN' TALİMATI VERMİŞ

Medyascope TV'ye konuşan Özgen Nama ise, bakanlığın açıklamasına karşın genelgenin daha önce yayınlanan ile harfiyen aynı olduğunu, sadece seyyar araçlarla ekmek satış yasağı ibaresi eklendiğini anlattı. Nama, "Burada kast edilmek istenen şuydu, acaba biz İBB'ye bu yöntemle bir geri adım attırabilir miyiz, bu genelge karşısında araçlarını toplayıp fabrikalarına geri dönebilirler mi. Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun bizlere verdiği talimatlar, 'Yarın hizmetlerinize devam ediyorsunuz, sabah aynı şekilde gidip ekmek dağıtımına devam edin' talimatıydı. Bu kararlı duruş karşısında gördüğüm şu, dün İBB Meclisi'nde AK Parti ve MHP meclis üyelerinin attığı geri adımı biz bugün bakanlıkta da görmekteyiz. Özetle şu: Bu bir ekmek davası, ekmek davasının önünde kimse duramaz" diye konuştu.

İMAMOĞLU: SORUN KALMADI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise dün gazetecilerin, “Son durum nedir? Belediye tarafından satış devam edecek mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Zaten devam edecekti. Dün yazılan yazı, başka türlü bir uygulama olarak sahaya yansısaydı bile, biz, ekmek satışımıza devam edecektik. Hazırlığımız o yöndeydi. Tarım Bakanlığımız açıklamayı yaptı. Onu kastetmedekilerini ifade ettiler. Dolayısıyla sorun kalmadı. Ama yine ifade edeyim; İstanbul’da, bu yoksul günlerde, insanların bir liralık ekmek almak için kuyruklara girmesi çok önemlidir. Buna yönelik yapılan her hizmet, değerlidir. Bütün kamu kurumları, ‘Ben bu hizmete nasıl katkıda bulunabilirim?’ diye hareket etmelidir ve bu bilinçte karar almalıdır. Dünkü kararın ilk intibası hepimizi çok üzmüştür. Tarım Bakanlığı’nın bu süreci ifade etmediğini açıklaması, sorunu şimdilik çözmüştür. Ama ekmek davası, yoksullukla mücadele konusunda hiçbir engel tanımayacağımızı da tüm İstanbul halkına duyuralım.”

İmamoğlu, “Bir ifade karmaşışı mı vardı? Yoksa bugün düzeltilen bir durum muydu? Karalama kampanyası olarak da ifade edildi” sorusu üzerine “Yani onu, kamuoyunun ve hukukçuların takdirine bırakıyorum” demekle yetindi.

YENİ BÜFE AÇILMASINA AK PARTİ KARŞI ÇIKTI

Mobil ekmek büfeleri, 9 Ocak’ta hizmet vermeye başladı. İstanbul’un 40 noktasındaki büfelerle, Halk Ekmek büfelerinin önündeki kuyrukların azaltılması hedefleniyordu.

İBB Meclisi’nin son toplantısında önerilen 142 yeni büfe açılması teklifi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) meclis üyelerinin oylarıyla reddedilmiş, teklif komisyona havale edilmişti. İBB bunun üzerine halk ekmek üretimini mobil büfelerle yaygınlaştırma kararı almıştı. (HABER MERKEZİ)