'General Armageddon', Wagner ayaklanmasının ardından ilk kez görüntülendi

Wagner 'ayaklanmasının' ardından ortadan kaybolan 'General Armageddon' lakaplı Sergey Surovikin'in görüntüleri kamuoyu ile paylaşıldı.

Abone ol

DUVAR - Rusya'da haziran ayında paralı asker grubu Wagner'in 'ayaklanmasından' haberdar olduğu ve ev hapsinde tutulduğu ileri sürülen Rus General Sergey Surovikin, haftalar sonra ilk kez görüntülendi. Rus basınının 'General Armageddon' lakabı ile andığı Surovikin'in Moskova'da olduğu belirtildi.

Görüntüleri Telegram kanalından paylaşan ülkenin meşhur televizyon yüzü Kseniya Sobçak, "General Sergey Surovikin dışarıda. Hayatta, sağlıklı, evinde, ailesiyle birlikte, Moskova'da. Fotoğraf bugün çekildi" ifadelerini kullandı. Bağımsız gazeteci Alexei Venediktov ise görüntülere ilişkin, "General Surovikin evinde ailesiyle birlikte. İzinli ve Savunma Bakanlığı'nın hizmetinde" açıklamasında bulundu.

ŞOYGU'YA 'SUROVİKİN NEREDE' DİYE SORDULAR

The Moscow Times'ın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Soçi'de gerçekleştirdiği görüşmeye eşlik eden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya Surovikin'in nerede olduğu soruldu. Habere göre Şoygu, soruyu yanıtlamadı.

Haziran ayında gerçekleştirilen 'ayaklanmanın' ardından, Surovikin’in Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri komutanlığı görevinden alındığı da ileri sürülmüştü.

Ne olmuştu?

Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner birlikleri Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını 'vatana ihanet' olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Yevgeniy Prigojin'in 24 Haziran'da, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı.

Kremlin, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, 'isyancı liderin' Belarus'a gideceğini bildirmişti. Putin, 26 Haziran'da televizyon kanallarından halka sesleniş konuşmasında, "Bugün, Savunma Bakanlığı veya diğer kolluk kuvvetleriyle bir sözleşme yaparak Rusya'ya hizmet etmeye devam etme veya ailenize ve arkadaşlarınıza dönme fırsatına sahipsiniz. İsteyen Belarus’a gidebilir" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)