Genetiği değiştirilmiş 'dost canlısı' sivrisinekler doğaya salındı
Böcekler üzerinde çalışan biyo-teknoloji şirketi Oxitec, sıtma vakalarının arttığı Cibuti'de ısırmayan sivrisineklerin doğaya salındığını duyurdu.
DUVAR - Cibuti hükümetiyle ortak yapılan pilot proje kapsamında on binlerce genetiği değiştirilmiş 'ısırmayan' erkek sivrisinekler, sıtmayla savaşmak için dün doğaya salındı. İngiltere merkezli zararlı böcekler üzerinde çalışan biyo-teknoloji şirketi Oxitec, dün yaptığı basın açıklamasında pilot çalışmanın bir parçası olarak sıtmaya karşı genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin doğaya salındığını duyurdu.
DHA'nın aktardığına göre açıklamada, “Isırmayan Friendly (dost canlısı) Anopheles stephensi erkek sivrisineklerinin ilk salınımı, Cibuti Hükümeti'nin düzenleyici otoritelerinin incelemesi, onayları ve Friendly sivrisineklerinin Cibuti'ye ithal edilmesinin ardından, Cibuti Şehrindeki bir topluluk olan Ambouli'de gerçekleştirildi” denildi.
'HEDEFİMİZ, YAYILIMI ACİLE TERSİNE ÇEVİRMEK'
Gelecek haftalarda bölgenin gözlem altında olacağını belirten şirket yetkilileri, pilot çalışma için 2 yıllık bir bilimsel çalışma gerçekleştirildiğini vurguladı. Cibuti Cumhurbaşkanı Sağlık Danışmanı Albay Dr. Abdullah Ahmed Abdi konuyla ilgili, “Hükümetimizin hedefi, Cibuti'de son on yılda artış gösteren sıtma yayılımını acilen tersine çevirmek. Bugünkü lansman önemli bir ulusal dönüm noktasıdır, ancak daha da heyecan verici olan ise çözümün bölge ve tüm Afrika kıtası için sahip olduğu potansiyeldir” dedi.
2020'DE 73 BİN VAKA KAYDEDİLDİ
Açıklamada sıtma hastalığının, Cibuti’de 2012 yılında 27 vaka olarak bildirildiği ancak 2020 yılına gelindiğinde bu sayının 73 bine yükseldiği vurgulandı. Bölgedeki sıtmanın kentsel ortamlarda gelişen oldukça istilacı bir tür olan Anopheles stephensi türü sivrisineğin bölgeye gelmesiyle kaynaklandığı belirtildi. Böcek ilacına karşı dirençli olduğu belirtilen türün, Afrika’daki halkın sağlığını tehdit ettiği ifade edildi. Oxitec’in paydaşları arasında Bill ve Melinda Gates Vakfı da yer alıyor ve Bill Gates’in özellikle Cibuti’de yükselen sıtma vakalarına dair bir bilgilendirme videosu bulunuyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)