Genetiği değiştirilmiş primat ilk kez klonlandı
Çinli bilim insanları, ilk kez genetiği değiştirilmiş bir primatı başarıyla klonladılar. Sirkadyen ritim bozukluklarına sahip olan primat, uyku bozuklukları, depresyon, diyabetik mellitus, kanser ve Alzheimer hastalığı gibi araştırmalar için önemli bir model olabilir.
DUVAR - Çin Bilimler Akademisi Nörobilim Enstitüsü'ndeki bilim insanları, genetiği değiştirilmiş, sirkadyen ritim bozuklukları yaşayan bir primatı klonladılar.
Sirkadyen ritim bozukluklarına sahip, yani insan psikolojisine daha yakın özellik gösteren erkek makaktan klonlanan 5 maymun, fizyolojide insana daha yakın olduğu için, zihinsel hastalık tedavileri araştırmalarında iyi modeller olarak kabul edilebilecek.
Sirkadiyen ritm bozuklukları, uyku bozuklukları, depresyon, diyabetik mellitus, kanser ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar gibi birçok zihinsel ve ruhsal insan hastalığı ile bağlantılı.
Araştırmada söz konusu donör, CRISPR/Cas9 gen düzenleme teknolojisi kullanarak yeniden düzenlenmiş bir BMAL1 geni taşıyordu ve bu değiştirilmiş gen, klonlama ile birlikte yeni doğan beş makaka geçmiş durumda. Söz konusu gen, memelilerin bazı biyolojik unsurlar için geçerli bir protein üretmesine yarıyordu. Ancak değiştirilmiş gen nedeni ile donör maymun ve yeni doğan primatlar, bu proteini üretemiyor.
Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanlarına göre genetiği değiştirilmiş primatların klonlanması, tıbbi araştırmalar ve testler için çok ciddi faydalar sağlayabilir.
Bununla birlikte insan geninin değiştirilmesi ile ilgili tartışmaların olumsuz sonuçlanması ve Çin'in bebek genini değiştirmenin yasa dışı olduğunu ilan etmesi, çalışmaların yasa dışı sayılmasına neden olabilir.