Gerekçe 'tahrik edici': Mekap ayakkabıya el konuldu

Tutuklu Cihan Demir’e gönderilen 'Mekap' marka ayakkabıya, "tahrik edici" gerekçesiyle cezaevi idaresi tarafından el konuldu.

Abone ol

DUVAR - Marmara Kapalı Cezaevi'nde tutulan Cihan Demir’e gönderilen "Mekap" marka spor ayakkabıya cezaevi idaresi tarafından el konuldu. Cezaevi idaresi, Demir'in ailesinin kargoyla gönderdiği ayakkabının “tahrik edici" olduğunu iddia etti. Söz konusu gerekçeler öne sürülerek, ayakkabının “Ceza ve İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik” maddelerine uymadığı kaydedildi. 

GEREKÇE: TAHRİK 

İdare, ayakkabıya el konulduğu ve verilmeyeceğini sözlü olarak Demir'e bildirdi. Demir, buna karşı Silivri İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulunarak ayakkabının kendisine verilmesi talebinde bulundu.

Marmara Kapalı Cezaevi Müdürlüğü, başvuru üzerine hakimliğe yazı gönderdi. Yazıda, sarı renkli "Mekap" ayakkabının "PKK'yi simgeleyen" materyaller arasında olduğu ileri sürüldü. Söz konusu iddia ise, ulusal basında ve kamuoyunda çıkan haberlere dayandırıldı. Yazıda, “Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, bu sarı renkli mekap ayakkabının kurumumuz diğer tutuklu ve hükümlülerini tahrik ederek yaşanmaması gereken olaylara mahal verebileceği" iddia edildi. Yazıda, ayakkabının emanet eşya deposunda muhafaza edildiği aktarıldı. 

HAKİMLİK: PKK İLE ÖZDEŞLEŞTİ

Hakimlik, başvuruyu reddederek ayakkabının Demir’e verilmemesine karar verdi. Kararda, “Spor markası olan Mekap, 40 yıllık PKK ile mücadele tarihinde, PKK’lilerin tercih ettiği marka olarak karşımıza çıkmış, söz konusu markanın PKK ile özdeşleştiği bilinmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Kararda, "Mekap" ile ilgili haberlere yer verilmesi ise dikkat çekti. Milliyet gazetesinin 7 Aralık 2003 tarihli “Dağa çıkanın rüyası, mekap spor” başlıklı haberi ile Hürriyet gazetesinde 'Mekap'a dair yapılan bir habere kararda yer verildi. Bir operasyonda "ele geçirildiği" belirtilen malzemeler arasında "Mekap" marka ayakkabılarının bulunduğuna dair bilgilerin yer aldığı haber, karara gerekçe yapıldı. 

(MEZOPOTAMYA AJANSI)