'Gereksiz ameliyatlar' yüzünden hapse atılmıştı: 650 ölüm soruşturuluyor
Tıbbi açıdan haklı bir gerekçesi olmadan yüzlerce kişiyi ameliyat ettiği tespit edilen İngiliz meme kanseri cerrahı Ian Paterson'ın 650 hastasının ölümü hakkında soruşturma başlatıldı.
DUVAR - İngiltere'de 20 yılı aşkın bir süre içinde yaptığı ve tıbbi açıdan haklı bir gerekçesi olmadığı tespit edilen ameliyatlar sebebiyle 20 yıl hapis cezasına çarptırılan meme kanseri cerrahı Ian Paterson'ın 650 hastasının ölümü soruşturuluyor.
The Independent'ın aktardığına göre, yüzlerce kişiye kalıcı zarar verdiği gerekçesiyle hüküm giyen Paterson, hapse atılmadan önce binlerce ameliyat yapmıştı. İngiliz basını, tıp uzmanlarının Paterson'ın kariyeri boyunca tedavi ettiği kadınların kayıtlarını incelediğini ortaya çıkardı. Buna göre, uzmanların 'bu ölümlerden bazılarının doğal olmayabileceğinden şüphelenmek için kanıt bulunduğunu düşündüğü' vakalarla ilgili 27 soruşturma açıldı.
KENDİ İCAT ETTİĞİ TEKNİK SONRASI KANSER NÜKSETTİ
Yaptığı cerrahi müdahaleler sebebiyle yargılanmadan önce ülkenin önde gelen hekimlerinden biri olan Ian Paterson, Ulusal Sağlık Servisi'nin (NHS) yanı sıra Birmingham'da Spire Healthcare tarafından işletilen iki özel hastanede de çalışıyordu.
17 ayrı kasten yaralama suçundan suçlu bulunan ve 20 yıllık hapis cezasının infazı için halen hapiste olan Ian Paterson'ın 1997-2011 yıllarında yaptığı ameliyatların birçoğunun 'tıbbi açıdan haklı bir gerekçesi olmadığı' ifade edilmişti.
Şimdi ise özellikle kendisinin icat ettiği 'göğüs arasının dahil edilmediği mastektomi' tekniğinin uygulandığı vakalar tıp ekibi tarafından araştırılıyor. Geride doku bırakılan bu teknik, bazı vakalarda kanserin nüksetmesine, hastaların boş yere kemoterapi görmesi, testlerden ve başka işlemlerden geçmesine yol açmıştı.
BİN 206 MASTEKTOMİ HASTASINDAN 675'İ HAYATINI KAYBETTİ
Paterson'ın tedavisini üstlendiği 650 hastanın ölümüne ilişkin soruşturmayı Yüksek Mahkeme Yargıç Yardımcısı Richard Foster'ın yürüteceği bilgisi paylaşılırken, 2017 yılında hazırlanan bir rapora göre, Paterson'ın bin 206 mastektomi hastasından 675'i hayatını kaybetmişti. Özel hastaların yönelttiği ihmal iddialarının sayısı ise en az bindi.
İngiltere Kanser Araştırma Kurumu'na göre 50-60 yaş arası kadın meme kanseri hastalarının hayatta kalma olasılığı yüzde 90 iken Paterson'ın mastektomi uyguladığı hastalarında hayatta kalma oranı yüzde 56'nın altındaydı. Ancak, cerrahın yargılanması sırasında 9'u kadın ve biri erkek olmak üzere sadece 10 kişinin davası görüldü. (DIŞ HABERLER)