Gergerlioğlu: 30-40 kişi öldüğü zaman mı aklımız başımıza gelecek?

Kayseri'de Suriyelilere yönelik saldırılarla ilgili konuşan Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Yaşananlar utanç vericidir. Bir dahaki saldırıda 30-40 kişi öldüğü zaman mı aklımız başımıza gelecek?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Kayseri Melikgazi ilçesinde Suriyeli sığınmacılara karşı başlayan olayların tekrarının engellenmesi, örgütlü ırkçılıkla mücadelenin gereklerinin yapılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla" Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği Meclis araştırma önergesi hakkında konuştu.

1 ve 2 Temmuz günleri Kayseri’de Çorum, Sivas, Maraş katliamları gibi bir görüntü yaşandığını söyleyen Gergerlioğlu, “Kayseri’de 70 bin sığınmacı yaşıyor ve binlerce insan bu 70 bin kişinin üzerine yürümüştür ve dehşet verici görüntüler olmuş, yüzlerce ev yakılmıştır ve onlarca dükkân yağmalanmıştır. Basit bir olay değildir, devamı da gelebilir, son derece vahimdir. İYİ Partili Vekil Sayın Dursun Ataş dedi ki, ‘Kayseri'de olanlardan dolayı bir toplumsal sinir boşalması yaşanmıştır. Birkaç provokatör yapmıştır.’ Bir karar versin yani basit ve normal bir hadise mi yaşanmış veyahut da, provokatörler mi? Böyle olmaz arkadaşlar, iktidarı da, bu konuda yanlış bir dil kullanan muhalefeti de ben eleştiriyorum” ifadelerini kullandı.

‘YENİ KATLİAMLARIN ÖNÜNÜ MÜ AÇMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ?’

İçişleri Bakanı’nın Kayseri'ye gittiğini belirten Gergerlioğlu, “Bekledik ki saldırıya uğrayan 70 bin sığınmacı Suriyeliden en azından 3-5 kişinin evine gidip ‘Geçmiş olsun. Biz İçişleri Bakanlığı olarak sizin de güvenliğinizden sorumluyuz’ desin, demedi, birkaç esnaf ziyaret edip Ankara'ya gitti. Göç İdaresi Müdürlüğüne bakıyoruz, Göç İdaresi Müdürlüğünde de büyük bir skandal oldu. Suriyeli sığınmacıların kişisel verileri, isimleri, adresleri ‘Uyanış Türkiye’ isimli bir hesaptan kamuoyuna verildi, olacak bir iş mi bu? Yeni katliamların önünü mü açmaya çalışıyorsunuz? İktidarın yaptığı zaten belli, ‘Ben görmüyorum, yapanlar yapsın. Nasıl olsa politikayı değiştirdim, ekonomik bir kriz var, emekliye doğru dürüst zam veremiyorum. Halk öfkeli, halkın öfkesi sığınmacılara boşalsın.’ İktidarın zaten niyeti bu. Muhalefetimiz de sağ olsun ‘toplumsal sinir boşalması’ diyerek durumu izah etmeye çalışıyor. Ardından da bakıyorsunuz, binlerce insanın iş yerine saldırı yapılmış. Bu insanların bir sürü zararı var. Tazmini konusunda devlet bir adım atmayacak mı? İktidar bir adım atmayacak mı? Güvenlikten sorumlu olan İçişleri Bakanlığı gerekeni yapmamış, bir adım atılmayacak mı? Hayır, adım atan falan yok” şeklinde konuştu.

‘30-40 KİŞİ ÖLDÜĞÜ ZAMAN MI AKLINIZ BAŞINIZA GELECEK?’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın bir-iki ay önce bir tweet attığını hatırlatan Gergerlioğlu, “Saldırıya uğrayan Kayseri’deki iş yerleri hedef gösteriliyordu bu videoda. Burada şu Suriyeli var, şu dükkanda şu Suriyeli denildi ve bütün bu hedef gösterilenlere saldırı yapıldı 1 ve 2 Temmuz günü. Bu yaşananlar utanç vericidir. 2 Temmuz dediğim zaman insanların utanması lazım. Ders alınmadı mı? Sivas katliamının olduğu gün bir de Kayseri’de katliama varacak fiillerin işlenmesinden dolayı rahatsız olmuyor muyuz? Hala bunu toplumsal bir sinir boşalması olarak mı izah edeceğiz? Bir dahaki saldırıda 30-40 kişi öldüğü zaman mı aklımız başımıza gelecek? Bunu sorarım size. Bunlar basit görülebilir mi? Öyle ‘toplumsal sinir boşalması’, ‘vatandaşımızın masum tepkisi’ olur mu? Karşımızdaki insan, arkadaşlar. Beğenmeyebilirsiniz ama insan! Ben de bu siyaseti eleştiriyorum ama insan hakları savunucusu olarak insani muamele yapılması gerektiğini söylüyorum” ifadelerini kullandı.