Gergerlioğlu'nda soru önergesi: 'Uygur Türklerini böyle mi sattınız?'

Çinli bir firmanın Türkiye'ye 100 bin aracı gümrüksüz ithal edilmesi hakkında soru önergesi veren DEM Partili Gergerlioğlu, "Uygur Türklerini satmanız karşılığında mı bu anlaşma yapıldı?” dedi.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM'de yaptığı konuşmada AK Partili Yaşar Kırkpınar’a “Çin’den ne aldınız da gümrük vergisi almadan Çinli araçları ülkeye alıyorsunuz” dedi.

Kırkpınar’ın, Çin markalarının ilave gümrük vergisiz olarak ülkemize gelmeye devam edeceğini söylemesi üzerine söz alan Gergerlioğlu, “Çin’den ne aldınız da böyle bir anlaşma yaptınız?” dedi. Çin’le kirli ilişkilerin olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Uygur Türklerini satmanız karşılığında mı bu anlaşma yapıldı?” sorusunu yöneltti.

Ayrıca Gergerlioğlu, Çinli bir firmanın 100 bin aracı gümrüksüz ithal edebilmesi için verilen imtiyaza yönelik Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a soru önergesi verdi.

Gergerlioğlu soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Birinci Sanayi Devrimi’nden bu yana ülkeler, kritik sektörlerini ve potansiyeli yüksek sektörlerini geliştirmek için korumacı sanayi politikaları uygulamaktadır. Ancak, geçtiğimiz hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen bir torba yasa kapsamında, Çinli bir elektrikli araba üreticisine dört yıllığına 100 bin araç gümrüksüz ithalat imtiyazı verilmesi kararı alınmıştır. Bu kararın TOGG ve Türkiye otomotiv sektörü üzerindeki olumsuz etkileri konusunda ciddi endişeler bulunmaktadır.

Geçtiğimiz hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa ile Çinli bir elektrikli araba üreticisine dört yıllığına 100 bin araç gümrüksüz ithalat yapma imtiyazı verilmesinin gerekçesi nedir?

Bu karar alınırken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) görüş alınmadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bu karar alınırken neden TOBB'dan görüş alınmamıştır?

Çinli bir elektrikli araç üreticisinin Türkiye'ye gümrüksüz olarak 100 bin araç ithal etmesine izin verilmesinin, TOGG'un rekabet gücü üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler nasıl değerlendirilmiştir?

Çinli elektrikli araç üreticisinin, Türkiye'de üretim yapıp yurt dışına yaptığı ihracatın yüzde 30'u kadarını tekrar gümrüksüz olarak ithal edebilmesi imtiyazı da verilmiştir. Bu imtiyazın TOGG ve diğer yerli üreticiler üzerindeki olası etkileri nelerdir?

Çinli elektrikli araç üreticisine verilen bu imtiyazların, Türkiye'nin vergi gelirleri üzerindeki etkisi nedir? 100 bin araç için tahmini vergi kaybı ne kadar olacaktır?

Bu kararın, Türkiye'deki elektrikli araç piyasasında fiyat rekabeti yaratacağı ve TOGG'un bu rekabette dezavantajlı hale geleceği iddialarına karşı Bakanlığınızın değerlendirmesi nedir?

Türkiye'nin otomotiv sektörünü ve özellikle yerli üretim TOGG'u korumak adına hangi önlemler alınmaktadır? Çinli araç üreticisine verilen bu imtiyazlarla ilgili olarak, yerli üretimin zarar görmemesi için ne gibi tedbirler düşünülmektedir?

Çinli bir otomotiv firması BYD'nin Türkiye'ye yatırım yapması kapsamında verilen imtiyazlar, TOGG'un rekabet gücünü olumsuz etkileyecek midir? Bu imtiyazların yerli otomobil üretimine zarar vermemesi için hangi adımlar atılacaktır?

TOGG'un üretim kapasitesini artırmak ve yerli üretim oranını yükseltmek için Bakanlığınızın planları nelerdir? TOGG'un sürdürülebilirliği ve rekabet gücünün korunması için hangi destekler sağlanacaktır?

Çinli elektrikli araç üreticisine verilen imtiyazların, Türkiye'nin uzun vadeli sanayi ve teknoloji politikaları üzerindeki etkileri nasıl değerlendirilmektedir?

Çin’den neyin karşılığında böyle bir imtiyaz anlaşması yaptınız? Uygur Türklerinin haklarının ihlal edilmesi karşılığında böyle bir anlaşma yapıldığı iddiası doğru mudur?"