Gergerlioğlu'ndan Adalet Bakanlığı'na cezaevi soruları

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e cezaevleriyle sorular yöneltti. Meclis'te kabul edilen infaz yasasının hiçbir sorunu çözmeyeceğini belirten Gergerlioğlu, “İktidar ortaklarını cezaevinden çıkartmak için infaz yasası çıkarttı” dedi.

Abone ol

DUVAR - HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu infaz yasasının yasallaşmasıyla birlikte Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e cezaevleriyle ilgili sorular sordu. Yargıtay'da cezası kesinleşmediği için binlerce mahpusun bu yasadan yararlanmamasını ve cezaevlerinde bulunan diğer mahpusların durumunu soran Gergerlioğlu, “Adalet Bakanlığı toplumun ihtiyacına değil iktidar ortaklarının cezaevinden çıkarmak istedikleri kişilerin ihtiyaçlarına göre bir infaz yasası çıkarmıştır” diyerek infaz yasasına tepki gösterdi.

'HİÇBİR SORUNU ÇÖZMEYECEK'

Yeni infaz yasasının yasallaşmasının ardından 90 bin mahpusun tahliyesi başladı. Ancak henüz hüküm giymemiş ve aylardır tutuklu bulunan mahpuslar cezaevlerinde tutulmaya devam edecek. Cezaevi kapasitelerinin olduğundan daha fazla kişi barındırdığını belirten Gergerlioğlu, “Cezaevlerinde doluluğun artması sebebiyle korona virüsü için en riskli alanların başında cezaevleri gelmektedir. Cezaevlerinde doluluk oranının bazı cezaevleri koğuşlarında yüzde 500’leri bulmakta olduğu bildirilmekte. 300 bin mahpusun kaldığı cezaevlerinde sadece 90 bin mahpusu bunlar içinde de sadece kararı kesinleşmiş mahpusları çıkarmak cezaevindeki hiçbir sorunu çözmeyecektir” dedi.

YANIT İSTENİLEN SORULAR...

Bu sorunlar kapsamında Gergerlioğlu, Gül'e birçok soru yöneltti. Gergerlioğlu'nun Gül'ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara cevap istedi:

  • Cezaevlerinin Uluslararası Sözleşmeler kriterlerine göre Türkiye Cezaevlerinin olması gereken kapasitesi kaçtır? Şu anda Türkiye Cezaevlerinde kaç mahpus kalmaktadır?
  • Kabul edilen 7242 Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında şu ana kadar serbest kalan mahpus sayısı kaçtır? Bu infaz kanunu çerçevesinde toplam kaç mahpus yararlanacaktır?
  • Yargılandıkları davalar sebebiyle infaz kanunu kapsamına giren ancak halen yargılanmaları devam eden mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpusların kaçının dosyası ilk derece mahkemesinde kaçının dosyası Yargıtay’dadır?
  • Tutukluluk süresi göz önüne alındığında serbest bırakılması gerekirken yargılanmanın sonucunu bekleyen mahpus sayısı kaçtır?
  • Yargıtay’da bekleyen dosyaların ivedilikle çözüme kavuşması için Bakanlığınız hangi çözüm önerilerini hayata geçirecektir?
  • TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuyla yaptığımız ziyaretlerde pek çok cezaevinde 8 kişilik koğuşlarda 40-45 kişinin kaldığını görmüştük. Bu infaz yasası ile serbest kalacak kişi sayısı insani şartlarda kalmayan mahpusların koğuştaki sayısını azaltacağına inanıyor musunuz? Şu ana kadar korona virüsü sebebiyle hayatını kaybeden mahpus sayısı kaçtır?
  • Şu ana kadar korona virüsü sebebiyle hayatını kaybeden infaz koruma memuru sayısı kaçtır?
  • Şu ana kadar kaç cezaevinde korona virüsü vakası yaşanmıştır? Bu cezaevleri hangileridir?
  • Cezaevlerindeki mahpuslar aileleri ile yaptıkları telefon görüşmelerinde kendileri ve koğuş arkadaşlarında korona virüsü belirtileri görüldüğünü ancak test yapılmadığını belirtmektedirler. Bu iddia doğru mudur? Şu ana kadar kaç cezaevinde kaç mahpusa korona virüsü testi yapılmıştır? (HABER MERKEZİ)