'Geri Döneceğiz' oluşumu: 'Ağzının suyu akan müteahhitlere inat...'

Yıkımın etkili olduğu bölgelerde kâr odaklı iskan, istimlak, çarpık ve rantsal kentleşmeye karşı sivil dayanışma inisiyatifi “Geri Döneceğiz” oluşumu kuruldu.

Abone ol

İZMİR – Maraş merkezli meydana gelen ve on binlerce binanın yıkımına neden olan depremlerin ardından bölgedeki tahliye ve yeniden inşa tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Yıkımın önemli merkezlerinden biri olan Hatay'da ise yeni bir oluşum ortaya çıktı. “Geri Döneceğiz ve Yeniden İnşa Edeceğiz” ismiyle ortaya çıkan oluşum, Hatay merkezli olarak çalışmalara başladı. Mahallelerde halkın kendi öz gücüyle ortaya çıkan “Geri Döneceğiz ve Yeniden İnşa Edeceğiz” oluşumu, kentlerin yeniden inşasında kâr hırsı ve ranta karşı mücadeleyi örgütlüyor. Oluşumun bünyesindeki gönüllü avukatlar da mahallelerde toplantılar yaparak, halka hukuki destek veriyor.

'YIKIMA KARŞI İLK REFLEKS'

Sosyal medyada da ilgi gören oluşuma yalnızca Hatay'dan değil ülkenin pek çok ilinden destek geldi. Aralarında hukukçu, öğretmen, mimar, sanatçı ve daha bir çok meslek grubundan kişinin bulunduğu “Geri Döneceğiz” oluşumuna ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"'Geri Döneceğiz', yıkılan şehirlerde felaketi kıyamete çeviren tecrit ve sorumsuzluğun insanlarda yarattığı ikinci büyük yıkıma karşı ilk reflekstir. Geri Döneceğiz, tabiata karşı kaybedilmiş bu savaşta çaresizlik içine itilip tahliyeye zorlanan insanların geriye dönüp 'elbet bir gün' demesidir. Acımızı dahi yaşayamazken ağzının suyu akan müteahhitlere inat bedenen evinden çıkmayanların, seralarda ateşin başında sabahlayanların, ruhen sevdiklerini uğurlamak üzere çıktıkları yolda akıllarındaki düşüncedir. Aramızdan aldıkları isimlerin mahallelere verilmesidir. Sokaklarımıza isme edilmesidir. Şarkılarımıza, şiirlerimize gelerek aramıza yeniden katılacakları yoldur. Geri Döneceğiz devrilen rakı masasının doğrulmasıdır, düşen kahve fincanlarının raflara dizilmesidir. Bir sokağı boydan boya kapatan bayram sofralarının yeniden kurulması, şarkılar söylenmesidir. Portakal bahçelerinde gizli gizli öpüşmektir. Yasemin kokan bir sokakta el ele sarhoş gezmektir. O eski taş sokağın köşesinde kalbin kalbe değmesidir. Geri döneceğiz ve kalbim kalbine yeniden değecek."

'RANTSAL KENTLEŞMENİN KARŞISINDA SİVİL BİR DAYANIŞMA İNİSİYATİFİ'

Gazete Duvar'a konuşan Geri Döneceğiz oluşumundan Cumhur Özen, OHAL ilanı ve acele kamulaştırma kararları ile ortaya çıkan bir oluşum olduklarını belirterek, “6 Şubat depreminden sonra Antakya ve civar illerde bir takım eksiklikler ve arkada dönen iskan ve istimlak politikaları üzerine ortaya çıkan bir oluşum. Deprem sonrası henüz insanlar acılarını ve yasını yaşama arifesindeyken, devletin OHAL kararı ve acele kamulaştırma ile bölgedeki meskenler üzerinden yürüttüğü politikalar üzerine mahallelerden insanlar bir araya gelerek böyle bir refleks oluşturdu. İsmini bölgeden ayrılmak zorunda bırakılan halkın duvarlara yazdığı 'Geri döneceğiz' yazılarından aldı. İnsanların kendi aralarındaki dayanışma ile ortaya çıkan 'yeniden inşa edeceğiz' umudu da isme yansıdı. Her türlü iskan, istimlak, çarpık ve rantsal kentleşmenin karşısında sivil bir dayanışma inisiyatifi olarak kendimizi tanımlıyoruz” dedi.

'İSKANA KARŞI BİLİNÇLEN, BİLİNÇLENDİR'

Başta Antakya olmak üzere deprem şehirlerinde bir güvenlik problemi varsa bunun bireysel yağma değil, organize ve süreğen yağma olduğunu söyleyen Özen, iskan politikalarına karşı halkı bilinçlendirmenin önemine de dikkat çekti. Özen şunları söyledi:

“Yıkılan şehirler üzerinde müteahhitlerin kabaran iştahı bir yana demografik deformasyon ve kültürel erozyonla kültüründen uzak 'uyumlu' şehirler inşa etmek egemenlerin tarihsel arzusudur. Özellikle tarihsel direniş kültürü ve gündelik yaşamda demokratik ilkelere sahip bölgeler doğrudan tehdit altında. Yıkılan evlerin yerini cazip rakamlarla satın almak isteyeceklerin, devasa bir kar elde etmenin yanında gerici unsurları da bölgeye yerleştirerek kozmopolit yapıyı bozma amacı taşıdığı su götürmez bir gerçek. O nedenle iskana karşı bilinçlen, bilinçlendir diyoruz” ifadelerini kullandı.

'KAR VE İSKAN HAYALİ PEŞİNDE KOŞANLARIN KARŞISINDA DURUYORUZ'

Son olarak rant ve iskan politikalarına karşı yeni bir hat örülmesi için tüm kamuoyuna destek çağrısında bulunan Özen, “Gücümüzü mahallelerde oluşan dayanışma ruhundan alıyor, kar ve iskan hayali peşinde koşanların tam karşısında duruyoruz. Evimizi, evinizi, evlerimizi korumak için mahallelerde pratik olarak çalışıyoruz. Özellikle yeniden inşa sürecinde herkesin yapabileceği bir şey olduğunu düşünüyoruz. Herkesin yeteneğini birleştirerek burada özellikle yürütülecek iskan politikasına karşı güçlü bir hat örülebileceğini düşünüyoruz. Çizgisinden sapmayacak sonuna kadar gidecek bir güce ihtiyacımız var. Herkesin desteğini bekliyoruz. Buradan da çağrıda bulunuyoruz. Hepimizin, herkesin yapabileceği bir şey var. Kentimizi mezar yapıcılarına bırakmamak için hepimizin aklına, yeteneğine, kalbine ihtiyaç var” diye konuştu.

Destek için kurulan sosyal medya hesaplarına buradan ulaşabilirsiniz.