Getir, Gorillas’ı satın aldı: 'Avrupa pazarında işi kolay değil'

Almanya basını ve uzmanlar, Gorillas'ı satın alan Getir'in işinin Avrupa pazarında 'kolay olmadığını' belirtti.

Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA - Market ürünleri ile yemek teslimat hizmeti veren Getir'in rakibi Gorillas'ı uzun pazarlık sonunda satın alması, Alman basınında geniş yer aldı. Yorumlarda, Getir'in işinin Avrupa pazarında 'kolay olmadığı' savunulurken, uzmanlar satın almayı teslimat pazarında 'gerekli ve kaçınılmaz' olarak değerlendirdi. Getir'in Gorillas'ı satın alarak alanında 'Avrupa'nın en büyüğü' olduğu, bunun burada yerleşmek ve gelişmek için iyi bir fırsat olduğu görüşü ifade edildi. Ayrıca, teslimat pazarının korona virüsü salgını döneminde birden büyüdüğü ancak yüksek enflasyon ve artan personel giderleri sebebiyle küçülme sürecine girdiği belirtildi.

'TESLİMAT PAZARINDA SERT REKABET VAR'

Hamburg'da bulunan ve şirket satın alımları alanında danışmanlık hizmeti veren Deal Circle yöneticisi Kai Hasselmann, Getir'in Gorillas'ı satın almasını, pazarda 'önemli ve gerekli bir girişim' olarak niteledi. Die Welt gazetesine konuşan Hasselmann, teslimat pazarında sert rekabet olduğunu belirterek yalnızca birkaç şirketin tutunabileceğini savundu. Ekonomi ağırlıklı Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi, Getir'in Gorillas'ı satın almasını, 'sektörde en büyük şirket birleşmesi' olarak niteledi. “Getir'in para kazanması şüpheli” diyen gazete, 2020'de kurulan ve çok hızlı büyüyen Gorillas'ın şimdiye kadar kazanç elde etmediğini yazdı. 2021'de Almanya pazarına giren Getir'in de kazanç elde etmediğini belirterek, buna sebep olarak artan gıda fiyatları ile personel giderlerini gösterdi. Salgın döneminin tersine insanların dışarıdan daha az gıda ve yemek siparişi verdiklerini, dolayısıyla pazarın küçüldüğünü yazdı. Birleşmeyi 'kaçınılmaz' olarak niteleyen FAZ, Gorillas'ı satın almakla Getir'in Avrupa'da 'yerleşme ve gelişme fırsatı elde ettiğini' de belirtti.

'GETİR'İN AVANTAJI YEDİ YILLIK TECRÜBESİ'

Münih'te yayımlanan Süddeutsche Zeitung gazetesi, bu satıştan Getir'in kazançlı çıkmadığını, geçen mart ayından bu yana şirketin pazar değerinin düştüğünü hatırlattı. Getir'in Türkiye'de çalışanlarının yüzde 14'ünü işten çıkardığını yazan gazete, yedi yıllık bir tecrübesi olan şirket için Avrupa'da tutunmada bunun bir avantaj olduğunu belirtti. Türkiye'de 32 bin çalışanı olan Getir'in Gorillas'ı satın alarak Avrupa'da 'sektörün en büyüğü haline geldiğini' yazdı.

Süddeutsche Zeitung da, artan gıda fiyatları ile personel giderlerinin teslimat şirketlerinin işini zorlaştırdığını belirtti. Gazetenin alıntı yaptığı Boston Consulting danışmanlık şirketinin araştırmasının bulgularına göre, Avrupalılar yemek siparişinde tasarruf ediyor. Ayrıca Almanya'da geçen ekim ayında yürürlüğe giren saatlik 12 euro asgari ücreti, personel giderlerini epeyce artırdı. Şirkete göre gıda fiyatlarında artış, buna bağlı olarak tüketimde azalma sürecek.

KAĞAN SÜMER'İN HIZLI YÜKSELİŞİ VE DÜŞÜŞÜ

Gorillas'ı korona virüsü salgını döneminde Alman ortağı Jörg Kettner ile birlikte kuran ve çok hızlı büyüten 34 yaşındaki Kağan Sümer hakkında da basında değerlendirme ve yorumlar yer aldı. İstanbul'da doğan ve Sabancı Üniversitesi'nde mekatronik mühendisliği bölümünde okuyan Sümer'in Almanya ile bağı, burada akrabalarının yaşıyor olması. Kendisi de yüksel lisans amacıyla 2013'te Berlin'e geliyor, 2014'e kadar danışmanlık şirketi Systematic İnventive Thinking şirketinde çalışıyor. Ardından Türkiye'ye dönüp bir arkadaşıyla Çin'e kadar bisiklet seyahati yapıyor. 2015'te İstanbul'da 'Kuru' adlı şirket kuruyor ancak başarılı olamıyor. Daha sonra Bain Company danışmanlık şirketinde giriyor, üç yıl sonra yeniden Berlin'e geliyor. Basında yer alan haberlere göre o zaman cebinde 100 euro'su varmış, bunun 88 eurosu'yla bir bisiklet almış.

Salgın döneminde restoran ve mağazalarının kapalı olmasından yolan çıkan Sümer, 2020'de Gorillas'ı kurdu ve büyük bir hızla büyüdü. Fransa, İngiltere ve Hollanda'da da hizmet sunan Gorillas, ABD'de de yerleşmeyi planlıyordu. Almanya'nın şimdiye kadar en hızlı büyüyen start up'ı olarak nitelendirilen Gorillas'ın sürücülerinin sayısı, 14 bine kadar ulaşmıştı.

Ne var ki, salgın tedbirlerinin aşamalı olarak kaldırılması, ardından enflasyon Gorillas'ın düşüşünü başlattı. Basının aktardığına görei düşük ücret ve kötü çalışma koşulları da şirkete tepkileri artırdı. Business Insider, Kağan Sümer'in şirket büyüdükçe hırçın, kibirli ve kutuplaştırıcı birine dönüştüğünü ileri sürdü. Sümer'in son ana kadar şirketi kurtarmak için 630 milyon euro sağlayacak bir yatırımcı aradığını ancak başarılı olamadığını yazdı.