Gezi Parkı'nda düzenlenmek istenen anmaya polis saldırısı

Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Makina Mühendisleri Odası önünde toplanan grubun Gezi Parkı'nda düzenlemek istediği anmaya polis engel oldu. Polis çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

Abone ol

Ferhat Yaşar - Hazal Ocak

DUVAR - Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümünde Taksim Dayanışması’nın çağrısı üzerine Taksim Makina Mühendisleri Odası önünde çok sayıda kişi toplandı. Burada yapılan basın açıklamasında polis şiddeti sonucu hayatını kaybedenler anıldı. "Her yer Taksim her yer direniş" sloganının atıldığı basın açıklamasının ardından kalabalık, Gezi Parkı’nda anma yapmak amacıyla yürümek istedi. Polis göstericilerin önüne barikat kurdu.


Polise ‘bariyerleri açın’ çağrısı yapan Taksim Dayanışması, "Bugün hep bir arada Gezi'ye güç veren tüm kurumlar adına Gezi'de kaybettiğimiz canların aileleri ile birlikte burada anmamızı yapmak istiyoruz. Bariyerleri açın. 9 yıldır adalet istiyoruz. 9 yıldır adalet diye haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaşanan arbedenin ardından polis göstericilere biber gazıyla saldırdı. Aralarında gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişi biber gazından etkilendi. Bu sırada bir kişi biber gazı nedeniyle fenalaşırken, polis TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ı da darp etti.

Göstericiler polisin saldırısına "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganıyla tepki gösterdi.  









Akademisyen ve Gazete Duvar'da yayınlanan Beynelmilel programında dünya gündemini yorumlayan Hakan Güneş, polisin müdahalesi sırasında darp edildi. Güneş’in yüzüne biber gazı sıkıldı.

Polis protestoyu takip eden gazetecilere de saldırdı. Sıkılan gazdan etkilenenler arasında HDP Milletvekili Musa Piroğlu da bulunuyor.

Polis, İpek Sokak'taki göstericilere de saldırarak darp etti. 

Bunun üzerine grup Cihangir’e doğru hareket etti. Polis, geçişi önlemek için yolu kapattı ve grubu ablukaya aldı.

Polise ait bir drone, çevik kuvvetin üzerine düştü. Bir polis baygınlık geçirdi. 

Polis ters kelepçe takarak gözaltına aldığı çok sayıda kişiyi araçlara bindirdi.  

Gözaltılara ilişkin açıklama yapan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, “Gezi günlerini aratmayan bir polis saldırısı ile karşılaştık. Çok fazla gözaltı var. Korku onlara ait. Biz diz çökmedik diz çökmeyeceğiz" dedi. Gözaltı sayısı henüz netleşmedi.

Grup dağılırken polisin barikatları topladığı görüldü. 

Bu arada polis saldırının ardından onlarca kişi Makina Mühendisleri Odası binasına sığındı.

Sayının 200 olduğu öğrenildi. Binayı ablukaya alan polis içeridekilere anons geçerek, "3'er 3'er çıkın. Slogan atanı gözaltına alacağız" şeklinde seslendi. Taksim Dayanışması'ndan isimlerin polis ile konuşmasının ardından binadakilerin üçerli gruplar halinde çıkmalarına izin verildi. Polis binadan çıkanları kamerayla kayda aldı. 
 

170 KİŞİ GÖZALTINDA

Bugün Gezi Parkı'nın yıl dönümünde anma talebiyle yapılan gösterilerde toplam 170 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada "Taksim Meydanı’na yürümekte ısrar eden, taşlı ve sopalı mukavemetle karşılık veren toplam (170) kişi yakalanmıştır" ifadeleri kullanıldı.