Gıda Mühendisleri Odası: İhracattan dönen ürünlerin akıbeti soru işareti yaratıyor

Çeşitli sebeplerle geri gönderilen gıdalarla ilgili Gıda Mühendisleri Odası, "İhracattan dönen ürünlerin akıbeti, tüketicilerin kafasında büyük soru işareti yaratmaktadır" açıklaması yaptı.

Abone ol

DUVAR - TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, gıda ihracatında yaşanan sorunlar ve geri dönen ürünler hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, ihraç edilen ürünlerin çeşitli sebeplerle Türkiye’ye iade edildiği haberlerinin sıklıkla gündeme geldiği hatırlatılarak, “En yaygın geri dönme sebepleri olarak; pestisit kalıntıları, mikrobiyolojik bulaşmalar, yasaklı maddeler, etiketleme hataları, beyan edilmeyen içerik, yabancı madde ve ambalaj sorunları gelmektedir” denildi.

“Bakanlık gerekli düzenlemeleri yaparak taklit ve tağşiş için yapmış olduğu uygulamayı meyve ve sebzeler için de yapmalı, pestisit, aflatoksin ve mikrobiyal yük sınır değerlerini aşan ürünleri üreten firma ve kişileri de ifşa etmelidir” ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle:

“İhracattan dönen ürünlerin akıbeti, tüketicilerin kafasında büyük soru işareti yaratmaktadır. Bu ürünlerin geri dönmesinin ardından ne yapılacağı konusunda elbette belirli prosedürler bulunmaktadır. Genellikle, geri dönen ürünler mevzuatına uygun olan başka ülkelere gönderilebilir, mevzuatımıza uygunsa iç pazarda değerlendirilebilir, ikisi de uygun değilse imha edilir. Her ülkenin mevzuatı birbirinden farklıdır. Dolayısıyla kullanılan pestisit ve miktarı da ülkeden ülkeye değişiklik arz etmektedir. İade edilen ürün ile ilgili gerekçe tam olarak bilinmeli/istenmeli ve analizleri muhakkak yapılmalıdır. Burada en önemli nokta şeffaflıktır. Gümrükten dönen ürünlerin yönetimi, sadece ticari etkileri değil, aynı zamanda etik ve sağlık standartları açısından da kritik bir öneme sahiptir. Unutulmamalıdır ki, kaliteli, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmak hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaşayan herkesin hakkıdır.”