Gıdanın maliyeti ekolojik, sosyal ve sağlık için ödenen bedelleri de kapsıyor
Buğday Derneği’nin, hem gıda krizine neden olan sorunları net bir biçimde ortaya koymak hem de çözüm yolları önermek üzere hazırladığı Gıda Krizi Raporu yayımlandı.
DUVAR - Buğday Derneği’nin yayınladığı Gıda Krizi Raporu; tohumdan tarlaya, tarladan tabağımıza kadar uzanan zincirde, gıda ve beslenmenin gizli maliyetlerini gözler önüne seriyor. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, hem gıda krizine neden olan sorunları net bir biçimde ortaya koymak hem de çözüm yolları önermek üzere hazırladığı Gıda Krizi Raporu yayımlandı. Rapor, 'Gizli Maliyetler ile Çözüm: Bütüne Bakmak' ve 'Maliyetleri Azaltmak' iki bölümden oluşuyor.
Raporun ilk bölümü, “sorunu doğru ortaya koymak, çözümün de belirmesini sağlar” görüşünden hareketle, gıda sisteminde yaşanan sorunların dört temel nedenine dikkat çekiyor:
Birincisi, gıda paylaşımındaki adaletsizlik. İkinci neden, gıda israfı. Üçüncü neden, gıda olarak sunulan ürünlerin besleyici özelliğini yitirmiş olması. Dördüncü neden olarak savaşlar, çatışmalar, iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve yanlış politikalar sonucu yaşanan üretim kayıpları ve gıda enflasyonu da eklenince gıda krizinin çözümü güçleşiyor.
Öte yandan rapor, gıdanın gizli maliyetlerine de dikkat çekiyor ve bu gizli maliyet hesabını yapmadığımız sürece ödediğimiz bedellerin giderek artacağına işaret ediyor. Gıdanın maliyeti, gıdanın üretiminden tüketimine kadar olan süreçteki hammadde, enerji, lojistik, tanıtım, emek vs gibi parasal değer biçilmiş bedellerle birlikte ekolojik, sosyal ve sağlık için ödenen bedelleri de kapsıyor.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin hazırladığı 'Gıda Krizi Raporu'; tohumdan tarlaya, tarladan tezgaha, tezgahtan mutfağa mutfaktan sofraya ve damağımıza varıncaya kadar gıda ve beslenme konusunda yaşadığımız sorunlara bakarak çözüm önerilerini politikalcıların, karar vericilerin, tüketiciler de dahil olmak üzere gıda sisteminde yer alan bütün paydaşların gündemine getirmeyi amaçlıyor.
Gıda Krizi Raporu’nun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.