Gizemli Maya kitabı orijinal çıktı
Grolier Kodeksi olarak bilinen dünyanın en nadir ve eski kitaplarından Maya el yazmasının sahte olmadığını kanıtlandı.
DUVAR - ABD’de Brown Üniversitesi’nden Prof. Stephen Houston başkanlığında yürütülen yeni araştırma, Maya el yazmasının gerçek olduğunu doğruladı. Houston, "Bu el yazması, üretildiği topraklarda kalan tek Maya kitabı” dedi.
Sputnik'in haberine göre eski el yazması, 1960’larda Meksika’nın Chiapas eyaletindeki bir mağarada ‘mezar soyguncuları’ tarafından bulunmuştu ama kodeksin resmi tarihi, yazının ilk kez New York’taki bir kitapsever topluluğuna ait Grolier adlı özel bir kulüpte tanıtıldığı 1971’den itibaren başlıyor. Uzmanlar, uzun süre el yazının sahibi olan zengin Meksikalı koleksiyoncu Josué Sáenz’in anlattıklarına şüpheyle yaklaşmıştı.
Oldukça hasarlı 10 sayfadan oluşan kodeks üzerinde yapılan radyokarbon analizleri, 13. yüzyıla tarihlenen Amatl kâğıdı kullanılan Grolier el yazmasının diğer el yazmalarından daha erken tarihli olduğunu ortaya koyuyor.
HATAYA RASTLANMADI
Brown Üniversitesi’nden Prof. Stephen Houston başkanlığındaki grubun gerçekleştirdiği yeni araştırma, el yazmanın gerçek olduğunu doğruladı. Sputnik’e konuşan Houston, araştırmalarıyla ilgili şunu söyledi: “Sahte belgeler yapan kişilerin en azından bir hata yapması gerekiyor. Oysa bizi etkileyen el yazmanın doğruluğundan çok ikonografik hataların yokluğu oldu. Nispeten son zamanlarda varılan bilgi düzeyi bu sonucu çıkma fırsatını verdi”.
KOPYASI ÇIKARILIYOR
El yazmalarını tekrar inceleyip ilgili tüm şüpheleri tek tek gözden geçirme kararı aldıklarını belirten Houston, “Kitabın kopyasını çıkarıyoruz. Grolier el yazmasının gerçek olduğuna dair hiçbir şüphe yok. Vardığımız sonuçlar, dünyanın en nadir buluşlarından biri ve antik Amerika’nın en erken kitabı olan Dördüncü Maya El Yazması’nı doğruluyor. Bu el yazması, üretildiği topraklarda kalan tek Maya kitabı” dedi.
104 YILLIK SÜRECİ KAPSIYOR
Venüs gezegeninin hareketlerini gösteren bir takvimden oluşan el yazmasının 104 yıllık bir süreci kapsadığını ve en az üç jenerasyon boyunca rahipler tarafından kullanılmış olabileceğini belirten ABD’li profesör, “Kodeksin gerçek olduğundan kesinlikle eminiz. Daha önce dile getirilen tahminler tarafımızdan çürütülmüştür. Kitabın içeriğine ve önemine ilişkin daha ayrıntılı bir rapor sunabilmek için daha çok çalışmamız lazım” diye konuştu.