Gizemli yıldızın enerjisini ne emiyor?

2015'te keşfedilen Tabby'in yıldızının enerjisini uzaylılar çalmıyormuş! Ancak yıldızın düzensiz sönüşünün sebebi hâlâ açıklanamıyor.

Abone ol

DUVAR - Tabby'nin yıldızı, diğer adıyla KIC 8462852, ilk defa 2015 yılında keşfedilmişti. 1400 ışık yılı uzaklığında olan yıldızın diğer yıldızlardan daha hızlı bir biçimde söndüğü fark edilmişti. Bu duruma getirilen ilginç açıklamalardan biri de uzaylıların Yıldız Savaşları filmindeki 'Ölüm Yıldızı'na benzer bir araçla yıldızın etrafındaki enerjiyi emmesiydi!

SEBEP UZAYLILAR DEĞİL

Daily Mail gazetesinin haberine göre iki yıldır devam eden çalışmalardan sonra Arizona Üniversitesi yayınladığı bir araştırmayla yıldızın sönmesinin sebebinin 'uzaylılar' olduğu tezini çürüttü. Makalenin başyazarı Huan Meng, ölçüm yaptıkları bütün dalga boylarında yıldızın sönmeye devam ettiğini söyledi. Bu durum daha önce Kepler teleskobu tarafından yapılan hesapların hatalı olduğunu ortaya koyuyor. İkinci olarak sönme oranları mor ötesi (UV) ve kızıl ötesi ölçüm yapan farklı teleskoplarda farklı sonuçlar veriyor. Bu da sönme oranlarının düzensiz, rastgele olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma ekibi, Tabby'nin yıldızının sönmesinin sebebinin etrafındaki küçük toz halkaları olduğunu düşünüyor.

Ağustos ayının sonunda yayınlanan başka bir makalede ise Tabby'de yaşanan sönmeye Satürn gibi etrafında halka bulunan bir gezegenin sebep olabileceği öne sürülüyor. Bu teze göre gezegen yıldızın önüne geçtiğinde enerjisini emiyor. Gezegenin halkasından sonra kendisi yıldızın önüne geçtiğinde ise daha fazla enerji emiyor. Sönüş oranlarının düzensizliğinin sebebi de bu şekilde açıklanıyor.