'Göbekli Tepe gözlemevi olarak kullanılmış'

İki araştırmacı Göbekli Tepe'yi inceledi. Yapının gözlemevi olarak kullanıldığı öne sürüldü.

Abone ol

DUVAR - Edinburgh Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Martin B. Sweatman ve Dimitrios Tsikritsis, Göbekli Tepe’deki sembolleri astronomik yönden incelediler.

Aktüel Arkeoloji Dergisi'nin haberine göre, iki araştırmacı, yaklaşık 13 bin yıl önce gerçekleşen meteor çarpması ve sonrasında yaşanan büyük bir felaketin (yaklaşık MÖ 10 bin 900-9 bin 600 arasındaki kısa soğuk dönem, Genç-Dryas dönemi) T biçimli sütunlar üzerinde betimlenmiş olduğunu öne sürdü.

Araştırmacılar, çalışmanın “Arkeoloji” başlığı altında, Şanlıurfa'nın 22 km kuzeydoğusunda yer alan Göbekli Tepe’deki sembolleri meteor olayıyla açıkladılar. D Tapınağında bulunan rastgele seçilmiş sütunlar üzerinde çalışan Sweatman ve Tsikritsis, sütunlardaki hayvan türlerinin tezlerini açıklamak yeterli olduğunu savundular.

Araştırmada şu ifadelere yer verildi: “Sütun 43 üzerinde yer alan kaz/ördek figürü ise Zodyak’taki Teraziye karşılık gelmelidir. Bunun yanında yer alan kuşun ise, Terazi takımyıldızına karşılık gelen yıldızların konumuyla tam olarak uyuşmadığı iddia edilebilir. Ancak Sütun 43, gökyüzünün doğru bir haritasını tasvir etmeyi düşünmüyordu; esas amacı, onun sembolik bir temsilini sunmak ve takımyıldızlarının görülen basit haliyle yaklaşık yerlerine yerleştirmekti.”

Sweatman ve Tsikritsis, Sütun 43 üzerinde ortadaki dairesel tasvirin güneş olarak yorumlanması gerektiğini düşünüyor. Araştırmacıların, Göbekli Tepehakkındaki çalışmalarının sonuçları ise şu şekilde:

- Sütunlar üzerindeki hayvan figürleri genellikle takımyıldızlarını temsil eder.

- Sütun 43, MÖ 10 bin 950 yılına karşılık gelir.

- Daha soyut sembollerden bazıları Genç-Dryas ile bağlantılıdır.

- Göbekli Tepe sahip olduğu işlevlerin yanı sıra gözlemevi olarak kullanılmış ve bu da bir tepenin üstünde inşa edilmesinin bir sebebi olmuştur.

HABERİN TAMAMI