'Göçmen' kelimesi sadece kuşlar için kullanılıyor

TBMM Mülteci Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, “sığınmacı, göçmen” kelimesinin ilkokuldan lise sona kadar yalnızca göçmen kuşlar için kullanıldığını belirterek bunun bir ünite olarak müfredata eklenmesi için Milli Eğitim Bakanına teklifte bulunduğunu söyledi.

Abone ol

ANKARA - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Alt Komisyonu bugüne kadar yaptığı çalışmaları rapor haline getirecek. Rapordaki öneriler arasında göçmen, sığınmacılar konusunun ders kitaplarında bir ünite olarak işlenmesi de yer alacak.

Mülteci Alt Komisyonu 2 yıllık çalışması sonrasında yayınlanacak ara rapor için toplandı. Toplantıda raporun birkaç hafta içinde tamamlanması ve üst komisyona sunulması konusunda görüş birliğine varıldı. Komisyon Başkanı Atay Uslu, Suriyeliler konusuna ciddi şekilde eğildiklerini, bu konuda çalışmaya devam edeceklerini ama yeni dönemde Türkiye'de sayıları 300 bini bulan Iraklılar, Filistinliler ve diğer uluslararası koruma arayanlarla ilgili de çalışma yapılmasını önerdi.

'UMUYORUM 'GÖÇ VE UYUM' İSMİ BAKANLIĞA EVRİLECEK'

Uslu'nun bir önerisi de "Mülteci Alt Komisyonu" isminin "Göç ve Uyum Komisyonu" olarak değiştirilmesi oldu. Başkan Uslu'nun önerisine AK Partili Ruhi Özsoy, "Bu kararın ben tarihî bir adlandırma, tarihî bir karar olacağını düşünüyorum. Öngörüm o ki bu isim tarihe geçecek, bu isimlendirme 'Göç ve Uyum' isminin Bakanlığa evrileceğini düşünüyorum" diyerek destek verdi. Komisyonun ismiyle ilgili öneri sonraki toplantılarda da konuşulmaya devam edilecek.

4.3 MİLYON GÖÇMEN VAR

Başkan Atay Uslu'nun verdiği bilgiye göre, Türkiye’de 3 milyon 600 bin kişi uluslararası koruma statüsünde bulunuyor. Düzenli göçmen olarak nitelendirilen ikamet izniyle kalanların sayısı da 600 bin. Şu anda Türkiye’de toplam 4,3 milyon göçmen yaşıyor.

DERS KİTAPLARINA ÜNİTE ÖNERİSİ

Alt Komisyon Başkanı Uslu toplantıda göçmenlerin ders kitaplarında da yer almadığına dikkat çekerek bu konuda komisyon raporunda bir öneri yer alacağını söyledi. Uslu şunları söyledi:

"Benim tekliflerim arasında, ders kitaplarında sığınmacılar konusunun olması da var. Ders kitaplarımızı inceledik, yok. İlkokuldan lise sona kadar 'sığınmacı, göçmen' kelimesi yalnızca göçmen kuşlar için kullanılıyor. Dolayısıyla bir ünite eklenmesi teklifimiz var, size gelecek bu. Kendi çocuklarımız da, kendi toplumumuza ait çocuklar da bu konuyu bilsinler, bilsinler ki onlarla ilgili bir empati geliştirsinler ve karşılıklılık ortaya çıksın. Ben bunu Milli Eğitim Bakanımıza teklif etmiştim, herhalde önümüzdeki yıldan itibaren de yürürlüğe girecek."