Göçmen: Yabancı fonlar olmadığı takdirde cebinize para girmeyecek

Sabancı CEO'su Mehmet Göçmen, Türkiye'ye yabancı yatırım çekilmesi gerektiğini söyledi. Göçmen, "Yabancı fonlar olmadığı takdirde Emlak Bankası'nı da kursanız, enerjiyle ilgili başka fonlar da oluştursanız cebinize bir para girmeyecek" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - Sabancı Holding CEO'su Mehmet Göçmen, 2002-2008 yılları arasında iş insanlarının "Türkiye'ye yatırım yapmak için insanlar sırada" olduğunu söyledi. "Tekrar o günlere dönüyor olmamız lazım" diyen Göçmen, "Çünkü bu iş yabancı fonlar olmadığı takdirde Emlak Bankası'nı da kursanız, enerjiyle ilgili başka fonlar da oluştursanız cebinize bir para girmeyecek. Olmayan parayı hangi cebe koyarsanız koyun aynıdır" dedi.

'ÖZEL SEKTÖRÜN İHRACATTAN YÜZDE 85 DAHA FAZLA DÖVİZ BORCU VAR'

Sabancı Holding CEO'su Mehmet Göçmen, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (Türkiye İMSAD) İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) düzenlediği "Gündem Buluşmaları" toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Göçmen, "Sermayesiz iş yapılan bir ortamda, değer yaratılmayan alanlarda da yatırım yapıldıysa bugün yaşadığımız sorunların yaşanıyor olması kaçınılmazdır. Türkiye'de özel sektörün yabancı borçlarının ihracatı karşılama oranı yüzde 185. Yani yaptığımız ihracattan yüzde 85 daha fazla yabancı para cinsinden özel sektörün borcu var" diye konuştu.

Enerji şirketi Enerjisa'nın kur dalgalanmalarına karşı hedge tedbirleri aldığını söyleyen Göçmen, "Niye Enerjisa ayakta kaldı? Çünkü ilk günden beri tüm bu riski hedge ettik ve şu anda Sabancı Holding'de kur riski taşımak son 3 senedir yasak. Eğer şirketlerin kaçınılmaz olarak kur riski oluşuyorsa, holdingde kur fazlası yaratıyoruz ki konsolide edildiği zaman konsolide bilançomuzda kur riski kalmasın" dedi.

'OLMAYAN PARAYI HANGİ CEBE KOYARSANIZ KOYUN AYNIDIR'

Türkiye'nin ABD ve Çin arasında devam eden "Küresel ticaret savaşları" karşısında akılcı stratejilerle öne çıkacabileceğini ifade eden Göçmen, yabancı yatırımın gereklili olduğu dile getirdi. Ülkeye yabancı yatırımcı çekebilmenin koşullarını sağlamak için reform ajandasına dönülmesi gerektiğini ifade eden Göçmen, şunları söyledi:

"Çalışma hayatımın en keyif aldığım yılları 2002-2008 yıllarıydı. Dünyanın neresine gidersek gidelim el üstünde tutulan bir Türk yatırımcısı imajı vardı. Çok seyahat yaptık ve gururla yaptık. Resmen Türkiye'ye yatırım yapmak için insanlar sıradaydı. Tekrar o günlere dönüyor olmamız lazım. Çünkü bu iş yabancı fonlar olmadığı takdirde Emlak Bankası'nı da kursanız, enerjiyle ilgili başka fonlar da oluştursanız cebinize bir para girmeyecek. Olmayan parayı hangi cebe koyarsanız koyun aynıdır. Bir de risk var; bir cepten öbürüne aktarırken düşürme riskimiz var. Dolayısıyla paranın miktarını artırmaya odaklanmanın doğru olacağına inanıyorum. Türkiye'yi tekrar nasıl büyütürüze odaklanmanın orta ve uzun vadede daha fazla fayda sağlayacağını düşünüyorum." (İSTANBUL/AA)