Goebbels'in sekreteri öldü

Nazi propagandasının mimarı Joseph Goebbels’in 2. Dünya Savaşı sırasındaki sekreteri Brunhilde Pomsel öldü. Pomsel, Nazilerin savaş suçlarından haberi olmadığını ve yaşananlardan 'bütün Alman halkının' sorumlu olduğunu savunuyordu.

Abone ol

DUVAR - Nazi Almanyası’nın en etkili figürlerinden biri olan propaganda bakanı Joseph Goebbels’in eski sekreteri Brunhilde Pomsel 106 yaşında öldü. Pomsel geçen yıl verdiği bir röportajda, Nazi döneminden suçluluk duymadığını söylemişti.

Bugüne dek hayatta kalan son Nazi yetkililerinden biri olan Pomsel, Nazi Partisi’ne iktidara geldiği 1933 yılında katıldı. ‘Halkı Aydınlatma ve Propaganda’ Bakanı Goebbels’in sekreterliğini de 2. Dünya Savaşı sırasında, 1942 yılında üstlenmişti. Pomsel savaşın sonunda Sovyet askerleri tarafından yakalanıp beş yıl hapiste tutuldu. 1950’den sonraysa, 20 yıl boyu Almanya’da televizyonculuk yaptı.

'HEPİMİZ SORUMLUYDUK'

Pomsel, 2016’da yayınlanan bir belgeseldeyse, altı milyon Yahudi’nin öldürüldüğü Holokost’tan ötürü suçluluk hissetmediğini söylemişti: “Eğer hükümetin nihai olarak kontrolü almasına izin veren bütün Alman halkını suçlamazsanız, ben de kendimi suçlu olarak görmüyorum. Hepimiz sorumluyduk. Ben de dahil.”

Pomsel, “Bugün o Yahudiler için daha fazla şey yapacaklarını söyleyen kişiler gerçekten böyle hissetse de, o gün bunu yapacaklarını sanmıyorum” demişti. (Dış Haberler)