Gökçeada doğa tahribatının eşiğinde: Yıldızkoy kararı bekleniyor

Gökçeada’da Belediye Meclisi’nce kabul edilen imar planıyla ilgili Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun önümüzdeki günlerde vereceği karar, Yıldızkoy’un geleceğini belirleyecek.

Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Gökçeada Belediye Meclisi, Balıkesir-Çanakkale bölgesi Çevre Düzeni Planı doğrultusunda Uygulama İmar Planı’nı onayladı. Bu karar ile birlikte gözler Sualtı Deniz Parkı’nı da içinde barındıran Yıldızkoy’a çevrildi.

Her türlü su ürünü avcılığının yasak olduğu bölgenin geleceği, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararına bağlı. Canlı habitatı açısından zengin olan bölge, Uygulama İmar Planı devreye sokulursa imara açılma tehlikesi ile karşı karşıya.

SUALTI DENİZ PARKI DA TEHLİKEDE

1999 yılında 23618 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak ilan edilen Gökçeada Sualtı Deniz Parkı da Yıldızkoy’da bulunuyor. Her türlü su ürünü avcılığının yasak olduğu bölge, belediye meclisinin kararının kesinlik kazanmasıyla otellere ve ekoturizm projelerine açılacak. Sualtı Deniz Parkı ise deniz canlıları ve bölgenin doğal yapısı itibariyle de büyük önem taşıyor.

Sualtı Deniz Parkı’nın girişinde bulunan bilgilendirmede bölgenin önemi; “Gökçeada ve Saros Körfezi, Karadeniz ve Akdeniz arasındaki, canlıların geçiş yolu üzerinde olup, birçok deniz canlısı bu bölgede yumurtlama ve üreme dönemlerini geçirmektedir. Bölgede Akdeniz Foku gibi nesli tükenen deniz memeleri başta olmak üzere, pek çok deniz canlısı için habitat olma özelliği taşıyan su altı mağara girişleri bulunmaktadır. Henüz bozulmamış olan bu bölgede deniz parkı, özellikle dalış turizmi ve balıkçılığın gelişmesinde önemli rol oynamaktadır” ifadeleri yer alıyor. Gökçeada Sualtı Deniz Parkı’nda, 2019 yılında çalışması yapılan ve 2021’de yayınlanan bir makalede, bölgede balinaların da bulunduğu bilimsel olarak tespit edilirken, bunun dışında Akdeniz Foku, Deniz Kaplumbağası, Akdeniz Foku, Taş Mercan, Böcek, Eşkina, Deniz Atı gibi canlıların bulunduğu biliniyor.

Yıldızkoy'un korunması için ada halkı eylem yaptı.

CHP GÖKÇEADA İLÇE BAŞKANI: YILDIZ KOYU RANT UĞRUNA BETONA TESLİM EDİLMEMELİ

CHP Gökçeada İlçe Başkanı İsmail Öztürk, Yıldızkoy’un 288 dönümlük alana sahip olduğunu ifade ederek, bu doğal alanın betona teslim edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Bölgenin aynı zamanda, “2. Derecede Arkeolojik SİT” alanı olduğunu ifade eden Öztürk, “Türkiye’nin İlk ve tek Sualtı Milli Parkı içerisinde yer alan Yıldızkoy’un imara açılmasını kabul etmiyor ve doğru bulmuyoruz. 288 dönümlük bu bölgenin imara açılmasının adaya ve bölgeye yapılan bir ihanet olarak görüyoruz. Birkaç arazi sahiplerinin rantı uğruna burası betona teslim edilmemeli. Bu bölgenin SİT alanı olması nedeniyle yapılaşmanın olamayacağını düşünüyoruz. Alana yapılacak olan konut, işyeri ve diğer donatılarla orası betona boğulacaktır. Bu alanın imara açılması Gökçeada’da var olan altyapı sorununu daha da artıracak, ayrıca Gökçeada’da zaten bir arıtma sisteminin olmayışı da düşünülürse çevre açısından büyük handikap oluşturacaktır” dedi.

‘HALKIMIZI DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Öztürk, çevre örgütlerini ve duyarlı yurttaşları Gökçeada ile dayanışmaya çağırarak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, belediye meclis kararını kabul etmemesinin sağlanması gerektiğini dile getirdi. Öztürk, “Yapılaşma kararının iptal edilmesi için tüm sivil toplum kurum ve kuruluşlarını işbirliğine ve güç birliğine çağırıyoruz. Ülkemiz bir hukuk devletidir. Bu sorunun çözümü için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. Bu konuda biz CHP olarak üzerimize düşen her şeyi yapacağız. Bu planla ilgili nihai karar mercii Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’dur. Bu kurulun kararı kabul etmemesi yönünde halkımızı duyarlı olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz. Yıldızkoy’daki imar kararı halkın yararına bir karar değildir. Bu planın iptali, ancak halkın kendi meselelerine sahip çıkması ve direnişiyle mümkündür” diye konuştu.

KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI: SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ

Gökçeada’da bulunan Kuzey Ormanları Savunması da bölgedeki gelişmeleri yerinde takip ettiklerini açıkladı. KOS’tan alınan bilgilere göre, belediye meclisinin aldığı kararın ardından şu anda herhangi bir girişimin olmadığı, ancak Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararının beklendiği ifade edildi. Kurulun önümüzdeki günlerde vereceği kararın, bölgenin doğal yapısının ve deniz canlıları habitatın geleceğini belirleyeceği özellikle vurgulandı.

TÜDAV: KABUL EDİLEMEZ

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) da yaptığı açıklamayla Gökçeada’nın imara açılmasının kabul edilemez olduğu ifade etti. Nesli tehlike altındaki Akdeniz Foku ve endemik türlerin bölgede yaşadığına vurgu yapıldı. Gökçeada kıyılarının biyoçeşitlilik açısından çok zengin olduğunun belirtildiği açıklamada, “TÜDAV olarak yıllardır çalıştığımız, baktığımız ve büyüttüğümüz sualtı parkını da tehdit eden bu kararın kabul edilemez olduğunu kamuoyuna duyururuz. Bu bölge besin zincirinin alt basamaklarından üst basamaklarına kadar özel ve nadir görülen birçok türün bulunduğu bir bölgedir.  TÜDAV olarak konunun her zaman takipçisi alacağız” denildi.