İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş istifa etti, 24 saat konuşulmadı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de ise durum çok farklı. Topbaş’ın istifa ettiği günden bu yana en çok konuşulan 23 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Gökçek.
Aralarında Gökçek’in de bulunduğu istifa edecek 5 yeni belediye başkanıyla ilgili sıcak gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık ettiği MKYK toplantısı sonrası gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Şu anda yok ama olmayacağı anlamına gelmez” sözleri tartışmayı alevlendirdi. Erdoğan’ın İran dönüşü sözleri ise daha sertti:
"Bir makama getirilirken her şey iyi güzel, ama makamı boşaltılmasının istenilmesi niye yadırganıyor. 'Benim şanım, şerefim var' dersen kusura bakma ama partinin şerefi, herkesin şerefinin şanının çok daha önündedir."
Erdoğan’ın açıklamalarında isim yok. Özellikle son açıklamasındaki “şeref” vurgusu Balıkesir Belediye Başkanı’na yanıt olarak yorumlanıyor. İddiaya göre Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur’dan istifa etmesi istendi ama Uğur, “Beni halk seçti. Benim bir şerefim var” diyerek reddetti.
Erdoğan’ın son konuşmasındaki asıl vurgu, istifası istenen belediye başkanlarıyla ilgili “İhraç veya görevi kötüye kullanma” gibi nedenlerle de sürecin işletilebileceği oldu. “Açık tehdit” olarak okunan bu cümlenin ardından “Artık bitti, istifası istenen herkes gidecek” denilirken bir dizi senaryo konuşulmaya başlandı.
'Melih Gökçek için geri sayım başladı'
Gökçek’le ilgili senaryoların başında karar için hafta sonu yapılacak AK Parti kampının bekleneceği iddiası var. Peki Gökçek ne yapacak?
Kulislerde iki formül var. Biri Gökçek’in seçimlere kadar koltuğunda oturmayı sürdüreceği ama bu süreçte özerk tavrını sürdürmeyeceği yönünde. Hatta belediyeyi Topbaş’ın istifa sürecinde olduğu gibi perde arkasında başka bir ismin yöneteceği ifade ediliyor. Bir de yeniden aday olmayacağı da garanti edilmiş olacak.
Diğer formül görevden istifa ama bu da tamamen siyasetten uzaklaşma olmayacak. Gökçek, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı yapılacak ardından 2019 seçimlerinde milletvekili veya partide genel başkan yardımcılığı imkanı tanınacak. Bu şekilde 23 yıllık hizmetin sonunda istifa edenlere dönük yaftalardan da kurtulunmuş olacak.
Kulislerde Gökçek’in gidişinin ardından yerine kimin geleceği de konuşulmaya başlandı. CHP milletvekili Barış Yarkadaş’a göre Gökçek’in yerine Kahramankazan veya Keçiören Belediye Başkanları düşünülüyor. Yıllardır Gökçek’in yerine konuşulan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ise eski Meclis Başkanı Bülent Arınç’a yakın olduğu için 3. sırada gösteriliyor.
Gökçek gidince iktidarın kimyası bozulur mu?
Sıralama değişse de Gökçek yerine en çok bu isimlerin adı geçiyor ama kulislere bakılırsa Yenimahale ve Çankaya ilçe belediye başkanları dışında herkes olabilir.
Sonuç olarak ortada büyük bir belirsizlik var. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugüne kadar hiç isim açıklamadı ama bütün sözleri Gökçek için yorumlandı. Bu saatten sonra hangi senaryo gerçekleşir bilinmez ama geçen 1 haftada yaşananlar Gökçek’i fazlasıyla yıprattı. Gökçek görevde kalsa da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
Twitter'da #DirenMelih fırtınası