Golan Tepeleri'nde ölü sayısı 12'ye yükseldi: İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında ölü sayısı 12'ye yükseldi. İsrail, saldırının ardından Lübnan'da Hizbullah'a hava saldırıları düzenledi.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesine yönelik roket saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 12'ye yükseldiği bildirildi.

AA'nın aktardığına göre, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail'in kuzeyinde Golan Tepeleri'nde çoğunluğu Dürzi nüfusun yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen ve bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında can kaybının 12 olduğu bildirildi. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı da saldırıda 17'si ağır 35 yaralı olduğunu aktardı.

İSRAİL: SALDIRIDA KULLANILAN FÜZE İRAN YAPIMI

Öte yandan, İsrail ordu sözcülüğü, saldırıda kullanılan füzenin İran yapımı olduğunu ve sadece Hizbullah'ın envanterinde bulunduğunu belirtti. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın saldırıdan sorumlu olduğunu belirterek, 'Lübnan'da bu tip füzeye sahip başka hiçbir örgütün olmadığını' söyledi.

Ayrıca Mecdel Şems beldesine yönelik roket saldırısını yöneten kişinin Hizbullah'ın saha komutanı olduğunu savunan Adraee, bu kişinin Ali Muhammed Yahya isimli Hizbullah'ın Şeba beldesindeki fırlatma rampasının komutanı olduğunu ileri sürdü.

İSRAİL'DEN LÜBNAN'DA HİZBULLAHA YÖNELİK HAVA SALDIRILARI

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesinde bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında, aralarında çocukların da yer aldığı 11 kişinin hayatını kaybettiği, 6'sı ağır 24 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. İsrail ordusu, 'ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda' roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıklamıştı. Hizbullah ise Mecdel Şems'te meydana gelen saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, 'olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını' belirtmişti.

ABD ziyaretini kısa keserek ülkesine dönecek olan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek" ifadesini kullanmıştı. Bu açıklamanın ardından, İsrail ordusu bugün sabah saatlerinde bir açıklama yaparak İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a yönelik hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ordudan yapılan açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) gece saatlerinde, Chabriha, Borj El Chmali, ve Beqaa, Kfarkilla, Rab El Thalathine, Hiyam ve Teyrharfa'da silahların tutulduğu yerler ve terörist altyapı da dahil olmak üzere Lübnan topraklarının derinliklerinde ve güney Lübnan'da bir dizi Hizbullah terör hedefini vurmuştur" ifadeleri kullanıldı. Hizbullah'a yakın El Meyadin televizyonuna göre de İsrail jetleri Lübnan'ın güneyinde dört farklı yere saldırı düzenledi. 

El Meyadin'in haberine göre, saldırıya uğrayan yerler, Lübnan'ın güneyindeki Hiyam, Kfarkilla, Teyrharfa ve Sur şehri yakınlarında bulunan Burc El Şimali isimli yerleşim birimi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair henüz bir bilgi paylaşılmadı.

İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI'NDAN MECDEL ŞEMS'E ZİYARET

Öte yandan, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de roket saldırısının gerçekleştiği işgal altındaki Golan Tepeleri'nde yer alan Mecdel Şems beldesini ziyaret etti. İsrail ordusundan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Halevi’nin Mecdel Şems'te roket saldırısının gerçekleştiği yeri ziyaret ettiği ve beldede yaşayanlarla görüştüğü kaydedildi.

İsrail ordusundan yapılan bir başka açıklamada da İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Ori Gordin’in saldırıya ilişkin 210’uncu Tümen Komutanı Tuğgeneral Yair Peli ve diğer komutanlarla değerlendirme toplantısı yaptığı aktarıldı. Açıklamada, Gordin’in saldırının gerçekleştiği futbol sahasını da ziyaret ettiği ve Dürzi lider Muafak Tarif, yerel yöneticiler ve belde sakinleriyle bir araya geldiği aktarıldı.

ABD'DEN SALDIRIYA KINAMA

ABD yönetimi de İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısını kınayarak, Hizbullah dahil İran destekli örgütler karşısında 'İsrail'e her türlü desteğin verileceğini' bildirdi. Bir Beyaz Saray yetkilisinin ABD medyasına yaptığı yazılı açıklamada, ABD yönetiminin saldırıyı kınadığı belirtildi.

Saldırının 'korkunç' şeklinde nitelendirildiği açıklamada, "Lübnan'daki Hizbullah dahil İran destekli tüm terör gruplarına karşı İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz" denildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)