Golan Tepeleri'ne saldırı: İran'dan İsrail'e 'yeni macera' uyarısı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne düzenlenen roket saldırısı sonrasında yaptığı açıklamada, İsrail'i 'yeni maceralara' girişmeme konusunda uyardı.

Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, 27 Temmuz Cumartesi günü İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde çoğunluğu Dürzi nüfusun yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen ve bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısının ardından konuya ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Kenani 'Lübnan'a karşı herhangi yeni bir maceraya karşı' İsrail'e uyarıda bulundu.

Mecdel Şems'e düzenlenen saldırının ardından İsrail ordu sözcülüğü, saldırıda kullanılan füzenin İran yapımı olduğunu ve sadece Hizbullah'ın envanterinde bulunduğunu savunmuştu. Hizbullah ise aralarında çocukların da olduğu 12 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini iddia etmişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu bağlamda yaptığı açıklamada, İsrail'e bu saldırı 'bahanesiyle Lübnan'a karşı girişilebilecek yeni maceralar konusunda sert bir uyarıda' bulundu. 

'KAMUOYUNUN DİKKATİNİ GAZZE'DEN BAŞKA YERE ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Hizbullah'ın saldırının ardından yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Kenani, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik Ekim 2023'ten bu yana devam eden ve 40 bine yakın Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırılarına atıfla, İsrail'in 'kurgu bir senaryoyla kamuoyunun dikkatini Filistin'deki büyük suçlardan başka bir yere çekmeye çalıştığını' söyledi.

Dün yaşanan saldırı konusunda 'İsrail'in yorumda ya da yargıda bulunacak minimum bir ahlaki otoritesinin olmadığını' savunan Kenani, uluslararası topluma, özellikle de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) seslenerek, Lübnan'ın istikrarının ve güvenliğinin, İsrail'in maceralarına karşı korunmasının onların sorumluluğunda olduğunu kaydetti. İsrail'in eylemlerinin bölgede istikrarsızlık, güvensizlik ve savaşa yola açabileceğine dikkat çeken İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, böyle bir davranışın öngörülemeyen sonuçlarının ve gelecek tepkilerin baş sorumlusunun İsrail olacağını sözlerine ekledi. ABD'ye de seslenen Kenani, ülkenin Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'i silahlandırmaya devam etmek yerine 'uluslararası ve ahlaki sorumluluğunu yerine getirmesi' gerektiğini söyledi.

Ne olmuştu?

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesinde bir futbol sahasına isabet eden roket saldırısında, aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği, 35 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. İsrail ordusu, 'ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda' roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıklamıştı.

Hizbullah ise Mecdel Şems'te meydana gelen saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, 'olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını' ifade etmişti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek" ifadelerini kullanmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)