Google unutmadı: Müzeyyen Senar 100 yaşında!

Google, Müzeyyen Senar için doodle hazırladı. Senar, 'Cumhuriyet'in Divası' olarak anılıyor.

Abone ol

DUVAR - Google, Türk Sanat Müziği'nin usta sesi Müzeyyen Senar'ı da unutmadı. Google, 'Cumhuriyetin Divası' olarak da bilinen ve 2015 yılında kaybettiğimiz Müzeyyen Senar'ı 100. yaşına özel hazırladığı doodle ile andı.

Müzeyyen Senar 16 Temmuz 1918 Bursa’da doğdu. Müzeyyen Senar’ın yeteneği, Cumhuriyet’in kurucusu ve Türk sanat müziği dnleyicisi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı söyledi. 1936-1938 yılları arasında 5 kez Atatürk’ün huzurunda konserler veren sanatçı, ilk konserini 19 Aralık 1936’da İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirdi. Daha sonra Bursa’da Çelik Palas Oteli’nde konser veren Müzeyyen Senar, 1937 yılında Mudanya’da Ege Vapuru’nda Cumhuriyet Balosu’nda konser verdi. Son konserini 1938 yılı Haziran ayında Savarona Yatı’nda veren Müzeyyen Senar, Radi Dikici’nin kaleme aldığı Müzeyyen Senar Efsanesi ‘O bir devdi, devirdi’ adlı kitapta Atatürk ile ilk karşılaşmasını “Sanki bana bir asır gibi gelen yolculuktan sonra saraya vardık. Girdiğimde bu zamana kadar görmediğim ihtişam adeta gözlerimi kör etti. Daha da şaşkın olmuştum. Yaveri takip ettik. Masanın kurulduğu salona girdiğim anda Atatürk’ü gördüm. Bir taraftan dizlerimin bağı çözülmüştü ama sanki uçuyor gibiydim. İçimden, ‘Müzeyyen bu Atatürk ve onu görüyorsun. Rüya mıydı acaba? diyordum. Hayır değildi. Atatürk’ü gördüğümde bayılacaktım… Yüzüne bakamadım.” diyerek anlatıyor.

1938 YILINDA İLK YAYINA KATILDI

1938 yılında Ankara Radyosu’nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye’nin tanınmış gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu’nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.

1998 yılında Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel albümünü çıkardı. Bu albümde Sezen Aksu’dan Nilüfer’e, Nükhet Duru’dan Ajda Pekkan’a, Tarkan ve Şebnem Ferah gibi isimlerin olduğu bir çalışma yaptı ve son albümü olarak En Son Okuduklarım 2001 Albümünü yaptı. Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenen ve sanatçı dostlarınında katıldığı gecede 72. sanat yılını kutladı. İstanbul Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’ndaki konserde Müzeyyen Senar’a sahnede Emel Sayın, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Sibel Can, Halit Kıvanç gibi ünlü isimler eşlik etti.

SON KONSERİNİ 2006 YILINDA VERDİ

Müzeyyen Senar son konserini 5 Eylül 2006 tarihinde İstanbul Sarayburnu’nda Sepetçiler Kasrı’nda verdi. Muhteşem bir performans sergileyen sanatçıyı veda konserinde kızı Feraye, Bülent Ersoy, Adnan Şenses, Mediha Şen Sancakoğlu, Feriha Tunceli, Erol Evgin, Ahu Tuğba, Levent Yüksel gibi ünlü isimler yalnız bırakmadı.

26 Eylül 2006 tarihinde İzmir’deki evinde fenalaşan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. Beynindeki kan pıhtılaşması yüzünden felç olan sanatçının hayatî tehlikesinin bulunmadığı da ek olarak belirtildi. 2007’de İstanbul’daki Darüşşafaka’da Rehabilitasyon Merkezinde Nisan ayı başına kadar tedavi gördü. Bu tedavilerden sonra sol ayağının üzerine basabilmekteydi. Bodrum’da kızı Feraye ve oğlu Ömer ile birlikte yaşamaktadır. 24 Şubat 2008’de kızı Feraye annesi Müzeyyen Senar’ın sesini kaybettiği açıkladı. Senar sesini kaybettiğini bilmemekteydi. 22 Temmuz 2008’de sağlık durumunun iyi olduğu açıklanmıştır. Atatürk’ün en sevdiği sanatçılardan birisidir.

30 Ekim 2009’da öğrencisi Bülent Ersoy tarafından anısına Müzeyyen Senar’ın sanat yaşamından fotoğrafların yer aldığı Cumhuriyetin Divası: Müzeyyen Senar sergisi açıldı.

8 Şubat 2015 tarihinde sabah saat 07:30’da zatürre dolayısıyla tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 97 yaşında hayatını kaybetti. Senar’ın cenazesi 10 Şubat 2015’te Bebek Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.