Google'ın fiyaskoyla sonuçlanan 10 projesi

Teknoloji devi Google, milyarlarca insanın hayatını etkileyen ürün ve servislere sahip. Fakat bu yolda ilerlerken geliştirdiği bazı çözümler pek de umduğu başarıyı elde edemiyor.

Abone ol

DUVAR - Edison’un binlerce denemeden sonra ampulü keşfettiği söylenir. Einstein’in eğitim hayatı başarısızlıklarla doludur. Alfred Nobel patlayıcılarla ilgili ilk deneylerinde laboratuvarını yıkmıştır. Bu insanların ortak noktası, başarısızlıklara kafayı takmayıp yoluna sürekli devam eden insanlar olmaları.

Google da tamamen bu insanların yaptığını yapıyor, başarısız projelerinin ardından kendini yatağa atıp ayaklarını vura vura ağlamak yerine, yeni projelere başlıyor. İşte Google’ın 10 başarısız projesi...

Orkut

Orkut, 2004 yılında Türkiyeli yazılımcı Orkut Büyükkökten tarafından geliştirilmiş bir sosyal arkadaşlık platformu. Proje dünya çapında pek başarıya ulaşamasa da Brezilya’da çok yaygın kullanılmış. 15 milyon üyesinin 11 milyonu Brezilya’dan. Orkut projesi 2014 yılında Google tarafından sonlandırıldı. Görüldüğü üzere Google’ın başarısız gördüğü bir proje bile aslında başarılı.

GTalk

Google Talk, Google’ın yazılı ve sesli mesajlaşma uygulaması. Gmail’in kusursuz başarısına rağmen, kendisi asla bir süper star olamadı. 2015’te yerini Google Hangouts’a bırakarak tarihteki yerini aldı.

Google Video

Google, Youtube’un tekelini yeni bir projeyle kırmak istedi. Üstelik yepyeni fikirlerle beraber, yeni yayınlanan dizi ve filmleri anında kiralayıp izleyebilmek, kendi videolarını oluşturup bunları satabilmek gibi… Bu amaçla 2004 yılında tam bir açı video pazarı olması için Google Video projesi başlatıldı ama ne yazık ki başarılı olamayıp 2012’de sonlandırıldı.

Knol, SearchWiki & SideWiki

Bu projelerin hepsi Wikipedia’nın bilgi alma alanında hükümdarlığını sonlandırmak için tasarlandı ama ne yazık ki Wikipedia’nın popülerliğinin yanına bile yaklaşamadılar.

Google Buzz

Google Buzz 2010 yılında tasarlanan mikroblog, sosyal paylaşım ve mesajlaşma uygulamasıydı. Gmail’le bağlantılı olarak çalışacaktı ve tıpkı Facebook’ta olduğu gibi ister herkesle ister belirli bir çevreyle paylaşımlar yapabilecektiniz ama uygulama kullanıcılara hiç çekici gelmedi. 2011 yılında da, başarısız projelerin arasına girerek sonlandırıldı.

Lively

Google bu seferde Second Life’a rakip olabilecek bir sanal gerçeklik uygulaması tasarladı. Kahve dükkanlarında gezip, ortamlara akabileceğiniz bir platform. Sadece 6 ay açık kalan bu proje 2008’de başarısız bulunarak sonlandırıldı.

Jaiku

Jaiku, Finlandiyalı iki yazılımcının 2006’da geliştirdiği, 2007’de Google tarafından satın alınan mikroblog uygulaması. Twitter’a rakip olması bekleniyordu, yine hüsran yine hüsran.

Latitude

Stalker’ların favorisi olan bu programla, sisteme bağlı olan kişilerin nerede olduğunu harita üzerinde anlık olarak görmek mümkün oluyordu. Yeterince popülerleşmediği için Google tarafından kaldırıldı.

Google Friend Connect

2008 yılında geliştirilen bu uygulama, web sitelerini ve blogları ortak ilgi alanlarına sahip kişilerin birbirlerini bulduğu platformlara dönüştürmek için panel ekleme şansı sunuyor, pratik olsa da hiçbir zaman yaygınlaşmadı.

Google Wave

Google’ın belki de en büyük başarısızlığı. E-mail sistemini tamamen modernleştirme iddiasıyla geliştirilen proje ne yazık ki alışkanlıklarına fazlaca bağlı insanlar tarafından tam olarak anlaşılamadı ve sonlandırıldı. Google Wave açık kaynak kodluydu ve tüm sosyal platformları bir noktada topluyordu. Belki de Google’ın hatası birçok yeniliği aynı anda vermesiydi.