Görece köylülerinin kum ocağı isyanı

Oyak Mardin Çimento Fabrikası'nın köylerini bitireceğini ileri süren Göreceliler, Diyarbakır Adliyesi'nin önünde toplandı. Kum ocağının kapatılması için birçok kuruma başvurduklarını dile getiren Mehmet Özpınar, "Üç yıldır kimse bizi dinlemiyor" dedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Oyaklar Mardin Çimento Fabrikası'na ait kum ocağı, Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Görece (Darê) köylülerini isyan ettirdi. Kadın erkek onlarca Görece köylüsü Diyarbakır Adliyesi’nin önünde toplandı. Sorunlarına dikkat çekmek isteyen köylülere polis izin vermedi. Polisin engellemesine tepki gösteren köylüler, “Dün Vali’ye gittik, görüştürmediler bizi. Çınar Kaymakamı bir şey yapmıyor. Kimse bizi dinlemiyor” diye konuştular.

Kum ocağı çalışması sırasında mezarlarının, meralarının ve tarlalarının zarar gördüğünü anlatan köylülerden Mehmet Özpınar, "Bizi çiftçiyiz, hayvancılıkla geçiniyoruz. Geçim kaynağımız bunlardır. Ama kum ocağı hepsini bitirecek" diye tepki gösterdi.

Kum ocağına karşı 3 yıldır mücadele ettiklerini belirten Özpınar, “Bütün bakanlara dilekçe yazdık, hiçbir ilgilenmedi” dedi.

Son günlerde çocuklarını okula gönderemediklerini söyleyen Özpınar, “Şirket istedi, köye 200 asker geldi. Çocuklarımız askerler yüzünden okula gitmiyor. Zaten gitmesinler, köyleri ellerinden gidiyor, okula gidip ne yapacaklar?” diye konuştu. Özpınar, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti ancak bu süreçte kum ocağının çalışmaya devam edeceğini ve köylerine telafisi olmayan zararlar vereceğini söyledi.

‘EVREN DÖNEMİYDİ BİR ŞEY YAPAMADIK, ŞİMDİ DE YAPAMIYORUZ’

Bir başka köylü ise tepkisini şöyle dile getirdi: “12 Eylül döneminde devlet tarlalarımızın içinde yol yaptı. Kenan Evren diktası dönemiydi, demokrasi yoktu, bir şey yapamadık. Şimdi de Olağanüstü Hal var, yine bir şey yapamıyoruz. Demokrasi olsa 70 haneli köyün sorunlarını dinleyen çıkardı. Ama demokrasi yok, Oyak da istediğini yapıyor.”

ŞİRKETİN RUHSATI VAR AMA...

Mardin Çimento’ya Görece’deki kum ocağından çimento malzemesi taşıyan kum ocağının 2010’da aldığı bir ruhsat var. Bu ruhsata göre şirket, hazine arazisinde faaliyette bulunabilir. Köylülerin iddiası ise kum ocağını işletenlerin meralarını, bağ ve bahçeleri ile mezarlıklarını tahrip ettiği yönünde. Ayrıca iş makineleri ile kamyonların, köylülerin tarlarında açtığı yolları genişlettiği ve bu nedenle topraklarının işgal edildiğinden şikayet ediyorlar. Mardin Çimento Sanayii ve Ticaret A.Ş., 1975 yılında faaliyete başladı. Görece köyünden çıkarılan çimento malzemesi, fabrikanın bulunduğu Mardin’in Kabala beldesine götürülüp işleniyor. (DUVAR)