Görevden alınan sendika temsilcisi: CHP’yi protesto etmedik, sesimizi duyurmak istedik

Kemal Kılıçdaroğlu'na taleplerini duyurmak için pankart açan Çiğli Belediyesi işçilerinden Genel-İş İşyeri Baştemsilci Ali Bingöl görevden alındı: "Amacımız orada bir protesto örgütlemek değildi."

Abone ol

İZMİR - İzmir’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen temel atma töreninde Çiğli Belediyesi işçileri "Geçinemiyoruz" yazılı pankart açarak slogan attı. İşçilerin bu eylemi sırasında korumalar ile arbede yaşandı. Yaşanan olayın ardından ise Genel-İş Sendikası, Çiğli Belediyesi'ndeki üç iş yeri temsilcisi Ali Bingöl, Cenan Ünal ve Yusuf Aydın'ı “disiplinsiz davrandığı” ve “kendi başına hareket ettiği” gerekçesiyle görevden aldı. Söz konusu karar Genel Başkan Remzi Çalışkan tarafından bizzat İşyeri Baştemsilcisi Ali Bingöl'e telefonla bildirildi.

İŞÇİLER: BİZ CHP'Yİ PROTESTO ETMEDİK

Sendikanın bu kararı işçilerin tepkisine neden oldu. Çiğli Belediyesi önünde bir araya gelerek açıklama yapan işçiler, yalan haber, iftira ile ekmek mücadelesine gölge düşürülmek istendiğini dile getirdi. Çiğli işçileri olarak yaklaşık bir aydır sözleşmelerinin yenilenmesi için mücadele ettiklerini hatırlatan işçiler, bunun nedeninin ise Belediye Başkanı Utku Gümrükçü'nün tavrı olduğunu ifade etti.“Arkamızda sadece ekmek mücadelesi var. Haklılığımız var. Bizler CHP’yi protesto etmedik. Etmeyiz” diyen işçiler yalnızca seslerini Kemal Kılıçdaroğlu'na duyurmak istediklerini dile getirdi.

İşçilerin bu açıklamasının hemen ardından da Genel İş Sendikası tarafından bir açıklama yayınlandı. Üyelerinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu temel atma töreninde gerçekleştirdikleri eylemi kabul etmediğini belirten sendika, “Yapılan eylemin ne usul ne de esas bakımından Genel-İş Sendikasının usullerine de esaslarına da uymadığının da altını çizmek isteriz. Bu eylem ne işçi sınıfı eylemidir ne de DİSK/Genel-İş’i temsil eden bir eylemdir. Yaşadığımız dönemin zorlu siyasal koşullarında gerçekleştirilen tutarsız ve sendikal disiplinden, işçi sınıfı bilincinden uzak bir eylemdir Sendikamızın demokratik ve kurumsal işleyişinde yeri olmayan bu eylemi gerçekleştiren temsilciler, tüzüğümüz ve kurumsal işleyişimiz gereği görevden alınmıştır” ifadelerini kullandı.

'UTKU GÜMRÜKÇÜ BİZİ OYALADI'

Görevden alınan İşyeri Baştemsilcisi Ali Bingöl yaşanan sürecin detaylarını Gazete Duvar'a aktardı. Geçen yıl Çiğli Belediyesi'nde yaşanan grevin ardından bir toplu sözleşme imzalandığını hatırlatan Bingöl, o dönemden bugüne yaşanan süreci şu sözlerle anlattı:

“Grevin ardından bir sözleşme imzalandı. Biz o zaman da bağıra bağıra söyledik. 'Yüzde 36 zam bizleri mağdur edecek' dedik. Derdimizi anlatamadık. Yüzde 36 ile bitirdiler. Bu da bizlerin sonu oldu. Yüzde 36 ile 2022 yılını kapatınca 937 işçi borç batağına girdi. İşçiler o gün bu sözleşmeyi imzalayan temsilcileri alaşağı etti. Yeniden seçim oldu ve biz göreve geldik. Seçilir seçilmez Utku Gümrükçü'ye bu durumu izah ettik. Maaşlarda bir iyileştirme yapılması gerektiğini söyledik. İyileştirme yapacağını söyledi ancak bizi 5 ay oyaladı. Yeni yılda vereceği zam oranı 780 TL. Biz de bunu kabul etmeyeceğimizi ve sahaya ineceğimizi söyledik. Sahaya çıkarsak çıkışımızın verileceğini söyledi. Biz buna rağmen sahaya indik”

'AMACIMIZ ORADA BİR PROTESTO ÖRGÜTLEMEK DEĞİLDİ'

İşçilerin sesini günlerdir kimsenin duymadığını belirten Bingöl, çareyi CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüşmekte bulduklarını dile getirdi. Bingöl, o gün yaşananlara ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

“Sesimizi kimse duymayınca CHP Genel Başkanı ile görüşmek istedik. Oraya gittik sesimizi duyurmaya çalıştık. Büyükşehir yetkilileri aracı olacaklarını söylediler. Ancak onlar da aracı olmadılar. Sesimizi duyuramayınca slogan attık. Bir anlamda demokratik hakkımızı kullandık. O esnada bizden olmayan birileri ile güvenlikler arasında arbede yaşandı. Bu konunun da bizimle uzaktan yakından alakası yok. Bize mal ettiler. Aramızdan bir tek işçi böyle girişimde bulunmuşsa savcılığa verin. Kendimiz de tek kuruş almadan istifa eder çıkarız. Medya işi bize mal etti ancak bizim uzaktan yakından alakamız yok. Amacımız orada bir protesto örgütlemek değildi. Kavga çıkaran da arbede yaratan da biz değiliz. Ekmeğimiz küçük, büyütün diye bağırdık. Bu mu suç? 45 yıldır da bu partinin üyesiyim.”

Bingöl, görevden alma kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma davası açacağını da belirtti.

ÇİBEL ŞİRKET YÖNETİMİ: DİSİPLİN İŞLEMLERİ BAŞLATILDI

Diğer yandan Çiğli Belediyesi de konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. ÇİBEL Şirket Yönetimi imzalı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun katıldığı temel atma töreninde yaşananlarla ilgili gerekli incelemelerin tamamlandığı belirtildi. Personel hakkında noter yoluyla işlem başlatıldığı belirtilen açıklamada, “İlk olarak Bayraklı'da daha sonra Karabağlar ve Ahmet Adnan Saygun Merkezi'nde yapılanlarla şirketimizin menfaatlerine zarar verecek şekilde ifade özgürlüğü sınırlarını aşmış, deprem nedeniyle mağduriyet yaşamış depremzedelerin tekrar mağduriyet yaşamasına yol açılmıştır. Ayrıca başka belediye etkinlikleri provoke edilmiş, yaratılan taşkınlık ile alanda bulunanların güvenliği riske atılmış, sahnede düzenlenmek istenen temel atma töreninin gerçekleşmesine engel olunmuştur” denildi.

İşçiler hakkında disiplin işlemi başlatıldığı ve bunun sonucunun da kamuoyu ile paylaşılacağı da dile getirilen açıklamada, “Ayrıca işverene karşı doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunarak, halihazırda imzalanmış ve yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesi hükümleri devam ederken şirketimizin yasal olarak mecburiyeti olmamasına rağmen, tamamen iyi niyetli bir şekilde inisiyatif alarak yapmaya karar verdiği iyileştirmeye ilişkin süreçte, üyesi bulundukları sendikanın da tasvip etmediği bir şekilde dirlik (barış) borcuna da aykırı davrandıkları tespit edilmiştir. Çalışanı bulundukları ÇİBEL Temizlik Hizmetleri İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında asılsız olarak düşük ücretleme yaptığına ilişkin söylemlerde bulunarak iş akdi ile bağlı çalıştığı şirket şahsiyetine manevi olarak zarar vererek ve küçük düşürecek davranışlar içine girilmiştir. Bütün bu gelişmeler sonucunda şirketimiz tarafından disiplin işlemleri başlatılmış olup, sonuçları ile ilgili kamuoyuna açıklama yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.