Görgü tanıkları Trump'a suikast girişimini anlattı: 'Yüzde 100 güvenlik hatası'

BBC'ye konuşan Greg Smith, "Bu bir güvenlik hatası, yüzde 100 güvenlik hatası" dedi. 59 yaşındaki Blake Marnell ise "Bunun bir şaka olduğunu umuyordum" ifadelerini kullandı.

Abone ol

DUVAR - ABD'de kasım ayında düzenlenecek seçimler için Cumhuriyetçi Parti'den aday olan eski başkan Donald Trump, Pensilvanya'da düzenlediği seçim mitinginde saldırıya uğradı. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), incelemelerin ardından suikast girişiminde bulunan ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu açıkladı. Görgü tanıkları, Butler kentinde düzenlenen suikastı anlattı.

'BUNUN BİR ŞAKA OLDUĞUNU UMUYORDUM'

Trump'ın konuşmasını ön sıralardan dinleyen 59 yaşındaki Blake Marnell, “Göçten bahsediyordu. Büyük ekranda bir slayt gösteriliyordu. Onu izliyordum ve sonra bazı sesler duydum" dedi. Marnell, doğrudan Trump'a baktığı sırada seslerin sol tarafından geldiğini belirtti. İlk başta bunların silah sesi olup olmadığını anlayamadığını söyleyen Marnell, "Bunun bir şaka olduğunu, kötü bir şaka olduğunu umuyordum" ifadelerini kullandı.

'KULAĞINDAKİ KANI GÖRDÜM'

Marnell, şöyle devam etti: "Sonra birkaç ses daha duydum, o noktada Gizli Servis'in hareketlerine dayanarak bunların silah sesi olduğunu düşündüm. Çömeldim ve artık ses çıkmadığını fark ettiğimde ayağa kalktım. Gizli Servis ajanlarının konuştuklarını duyabiliyordum. Herhangi bir tıbbi çağrı yapıldığını duymadım. Koordine olmaya başladıklarını fark ettim, 'Hadi onu hareket ettirmeye hazırlanalım' diyorlardı. Daha sonra onu dışarı çıkardılar.”

"Sağ kulağının üstündeki kanı görebiliyordum" diye devam eden Marnell, "Birçok insan gibi ben de onun için dua ediyordum" dedi.

'YÜZDE 100 GÜVENLİK HATASI'

BBC'ye konuşan başka bir şahit ise, mitingde ateş açılmadan dakikalar önce silahlı bir adamın çatıda görüldüğünü söyledi. Greg Smith, saldırganın etkinlik alanının hemen dışındaki bir binanın tepesine tırmandığını gördüğünü bildirdi. "Kendi kendime 'Trump neden hala konuşuyor, neden onu sahneden indirmediler' diye düşünüyordum... Sonra beş el silah sesi duyuldu" diyen Smith, Gizli Servis ajanlarının saldırganı vurduğunu gördüğünü dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı:

"15 metre uzaklıkta binanın çatısına tırmanan adamı fark ettik. Tüfeği vardı, tüfeği açıkça görebiliyorduk. Polislere, saldırganı işaret ediyorduk, 'Hey dostum, çatıda tüfekli bir adam var' diyorduk. Polis ne olup bittiğini bilmiyordu."

Smith, 3-4 dakika boyunca yetkilileri uyarmaya çalıştığını ancak çatının eğimi nedeniyle muhtemelen silahlı saldırganı göremediklerini düşündüğünü söyledi: "Neden tüm çatılarda Gizli Servis yoktu? Burası büyük bir yer değil. Bu bir güvenlik hatası, yüzde 100 güvenlik hatası."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)