'Göz kapağı düşüklüğü görmeyi bozar, yorgunluk ve sosyal problemlere neden olur'
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Beyza Tekin Altınbay, "Göz kapağı düşüklüğü erişkinlerde göz bebeğini örterse görmeyi bozar, yorgunluk ve sosyal problemlere neden olur" dedi.
DUVAR - Genellikle yaşla birlikte ortaya çıkan üst göz kapağındaki sarkma ve alt göz kapaklarında torbalanmaların estetik ve fonksiyonel problemlere neden olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Beyza Tekin Altınbay, göz kapağı sarkmasının hastaların görmesini de olumsuz etkilediğini ve günlük hayatlarında rahatsızlığa neden olabildiğini dile getirdi. Altınbay, 'Blefaroplasti' ve 'Browplasti' adı verilen ameliyatlarla göz kapaklarının ve kaşların konumunun düzeltilebildiğini ifade etti.
Operasyon hakkında bilgi veren Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Beyza Tekin Altınbay, "Yaşla birlikte ve yapısal nedenlerle üst göz kapağında sarkmalar ve alt göz kapaklarında torbalanmalar oldukça sık görülen bir durum. Alt göz kapağındaki gevşeme ve bozulmaların sonucunda gözyaşı kalitesi bozulup göz kuruluğu nedeniyle hayat kalitesi bozulabilir. Aynca üst göz kapağı düşüklüğü nedeniyle kişiler kaşlarını kaldırarak kapaklarını açmak istediklerinden, bu durum yorgunluk ve baş ağrısı yaratabileceği gibi, hastanın dış görünüşünü de etkiler. Bazen bu kapak düşüklüklerine kaş düşüklüğü de eşlik edebilir. Blefaroplasti ve Browplasti adı verilen ameliyatlarla göz kapaklarının ve kaşların konumu düzeltilir. Ameliyatlar lokal anestezi altında yapılır. Aynı seansta üst göz kapakları, kaşlar veya hem alt hem üst göz kapakları birlikte ameliyat edilebilir. Ameliyat sonrasında kapaklarda hafif ödem ve morarma olabilirse de birkaç hafta içinde bu durum düzelir" diye konuştu.
'GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ ERKEN YAŞTA TEDAVİ EDİLMELİ'
Op. Dr. Beyza Tekin Altınbay, göz kapağı düşüklüğü, (pitozis) hastalığının çocuklarda ve erişkinlerde farklı rahatsızlıklara neden olduğunu belirterek erken tedavinin önemli olduğunu söyledi.
Altınbay, şu bilgileri verdi:
"Çocuklarda göz kapağı düşüklüğü, estetik ve psikolojik sorunların ötesinde kalıcı göz tembelliğine neden olduğundan, özellikle göz bebeğini örtüyorsa mümkün olduğu kadar erken ameliyat edilmelidir. Erişkinlerde ise göz tembelliği yapmaz, ancak göz bebeğini örterse görmeyi bozar, yorgunluk ve sosyal problemlere neden olur. Göz kapağı düşüklüğü tek gözde olabileceği gibi her iki gözde de olabilir. Yaşlanmayla birlikte olan göz kapağı düşüklüğü ameliyatları Blefaroplasti operasyonuyla birlikte yapılmalıdır. Yoksa sadece Blefaroplasti yapıldığında görmenin rahatlaması tam olarak gerçekleşmeyecektir. Bu nedenle bireyler kapak ameliyatlarından önce ayrıntılı bir göz muayenesinden geçmeli ve kişiye özel ameliyat planlanmalıdır. Pitozis ameliyatları lokal anesteziyle hasta ile iletişim halinde yapılan ameliyatlardır. Ameliyat sırasında birkaç kez hastanın kapaklarını açması, hareket ettirmesi istenir ve ince ayarlarla iki göz kapağının da eşit olması sağlanır. Ameliyat sonrasında ödem ve rahatsızlık vermeyecek ölçüde morluklar oluşabilir. Birkaç hafta içine bu durum düzelir. Ameliyat sonrası kişiler genellikle yaşam kalitelerinin arttığını, sosyal ilişkilerinin düzeldiğini ve görünüşlerinin olumlu yönde değiştiğini ifade etmektedir."