Gözaltındaki İtalyan gazeteci, ilk kez diplomatlar ve avukatıyla görüştürüldü
Türkiye’de 12 gündür gözaltında tutulan İtalyan gazeteci ve belgeselci Gabriele Del Grande, ilk kez ülkesinin diplomatları ve Türk avukatıyla görüştürüldü. Avukat Taner Kılıç, resmi hiçbir suçlama yöneltilmeyen ve 3 gündür açlık grevinde olan Del Grande’nin “tecrit” altında tutulduğunu söyledi.
DUVAR - Hatay’da 9 Nisan’da gözaltına alındıktan sonra Muğla Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Geri Gönderme Merkezi’ne nakledilen Gabriele Del Grande, Dışişleri Bakanı Angelino Alfano’nun dün duyurduğu üzere, ülkesinin diplomatları ve İzmir Barosu’na kayıtlı avukatı Taner Kılıç ile görüştürüldü.
Alfano, durumunun iyi olduğunu söylediği Del Grande’ye, talepleri üzerine Türk makamlarınca bir hekim desteği de sağlandığını belirtti.
Başbakan Paolo Gentioni de, Türkiye ile iyi bir işbirliği içinde olduklarını, bunun, Gabriele Del Grande’nin serbest bırakılmasını sağlamasını dilediğini söyledi.
18 Nisan Salı günü eşi ve bazı arkadaşlarını ilk kez aramasına izin verilen Del Grande, avukatlarla, diplomatlarla ya da herhangi birisiyle görüştürülmediğini, herhangi bir suçlama da yöneltilmediğini söyleyerek, aynı akşam açlık grevine başlayacağını duyurmuştu.
Buna ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen İtalya Senatosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Luigi Manconi de, 35 yaşındaki gazetecinin gözaltı koşullarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve onun İtalyan diplomatlar ve avukatıyla görüşmesine izin vermeyen Türkiye’nin “ağır bir şekilde Viyana Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini” söylemişti.
'TECRİT ALTINDA TUTULUYOR'
Gabriele Del Grande ile görüştükten sonra Doğan Haber Ajansı'na telefonla bir açıklama yapan Avukat Taner Kılıç, talep etmelerine rağmen Del Grande’nin dosyasının kendilerine gösterilmediğini anlatarak, “Zaten kendisiyle görüşmemiz bile yoğun diplomatik çabayla oldu. Ben geri gönderme merkezlerine defalarca gidip yabancılarla görüştüm, ama hiç bu kadar zorlanmadım” diye konuştu.
“Gabriele, hukuk ve mantık dışı şekilde tutuluyor” diyen Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Kendisi hakkında cezai bir suçlama yok. Zaten cezai suçlama olsaydı savcılık soruşturması kapsamında polis ya da jandarma da olması lazım. Şu an bir geri gönderme merkezinde tutuluyor. Adı üzerinde, geri gönderme merkezi, yabancıların geri gönderme işlemlerinin yapıldığı bir merkezdir. Gabriele’nin pasaportu da var, geçen hafta itibariyle geri dönüş uçak bileti de vardı. O uçağa binip ülkesine gitmesine hiçbir hukuki engel yoktu. Fakat bu engellendi ve Hatay’dan geçen salı günü itibariyle Muğla Geri Gönderme Merkezi’ne getirilmiş. Biz bunu ancak bir hafta sonra öğrenebildik. Kendisinin ısrarlı baskıları ve artık kriz geçirme noktasına gelmesiyle ilk kez bu hafta Salı günü eşi ve kardeşini arayabildi. Bir tecrit altında tutuluyor, kimseyle görüştürülmüyor, tek başına bir yerde tutuluyor.”
'ŞU AN İÇİN SINIR DIŞI KARARI DA YOK'
Geçen hafta Çarşamba günü hem İtalyan konsolosluk yetkilileri, hem de kendisinin Gabriele Del Grande ile Muğla’ya gelip görüşme uğraşlarına rağmen içeri sokulmadıklarını anlatan Taner Kılıç, “Benim bu konuda tutanağım var, vermiş olduğumuz bir dilekçe var. Ancak bugün çıkan özel izinle onunla görüşebildik. 4 gündür açlık grevinde ve ilk 3 gün yemek yememiş, su içmemiş, bu sabah ise sadece su içtiğini söyledi. Açlığın getirmiş olduğu bir uykusuzluk ve gerilim var üzerinde” diye konuştu.
Del Grande’ye yöneltilen yazılı veya sözlü bir suçlama, bir tebligat olmadığının altını çizen avukat, “Benim ısrarlı sorularıma rağmen kendisi hakkında bir sınır dışı kararı veya burada tutulmasına ilişkin idari gözetim kararı olmadığı anlaşılıyor ki 6458 No’lu kanun gereği tüm bunların olması lazım. Neye göre ve ne için, hangi mantıkla, hangi hukukla burada tutulduğuna yönelik bir şey anlayabilmiş değiliz” şeklinde konuştu.
Dosyayı incelemesine engel olunduğunu dile getiren Kılıç, “Ben de şimdi adliyeye itirazda bulunmaya geldim o merkezde tutulmasına yönelik. Geri gönderme merkezinde tutulmasına idari gözetim deniyor. Orada tutulmasına yönelik bir kararın varlığını anlayamasak da göremesek de orada tutulmasına itirazda bulunacağım. Yasaya göre, 5 gün içerisinde talebimiz hakkında karar verilmesi lazım” dedi.
Pasaportu ve bilet almaya parası olan bir yabancının, sınır dışı edilmesinin birkaç saatlik bir iş olduğunu söyleyen Avukat Kılıç, “Yani 14 gün (yasal süre) tutmayı gerektirecek bir şey yok ortada” dedi.
'ORTADA CEZAİ SORUŞTURMA DA SORGU DA YOK'
Gabriele Del Grande’nin telefonda ailesine söylediği “Sürekli işimin içeriği ile ilgili şeyler soruluyor bana burada” dediği hatırlatılan Kılıç, “İşin ilginç tarafı, bir sorgu da yok. Zaten sorgu olsa bu da ayrı bir hukuksuzluk olurdu, çünkü burası bir sorgu yeri değil, geri gönderme işlemlerinin yürütüldüğü bir yer. Hatay’da ilk anda bir polis karakolunda tutulmuş ve orada bu yönde sorular olmuş. Kendisine yöneltilen cezai bir soruşturma yok ki” dedi. (ROMA/DHA)