Gözlemevi: Türk gözlem noktası, Suriye ordusunun kuşatması altında
Suriye ordusunun Hama'nın kuzeyi ile İdlib'in güneyindeki ilerleyişi sürüyor. Askerlerin bugün 2012'den bu yana silahlı isyancıların kontrolündeki Kafr Zita kasabasını ele geçirdiği, bu gelişme sonucunda Türkiye'nin bir gözlem noktasının da yer aldığı Morek kasabasının kuşatıldığı belirtiliyor.
DUVAR - Suriye ordusunun İdlib ve Hama'da Heyet Tahrir el Şam'a (HTŞ - eski El Nusra) karşı operasyonlarını yoğunlaştırırken, bu sabah kuşatma altına alınan bölgede Türkiye'nin kontrolünde olan bir gözlem noktası da bulunuyor. Suriye ordusunun yıllardır silahlı grupların kontrolünde olan bir cebi ele geçirdiği, bu gelişme üzerine Hama'nın kuzeyindeki Morek kasabasında, Türkiye'nin Rusya ile Soçi Mutabakatı sonucunda kurduğu gözlem noktalarından birinin kuşatma altında kaldığı belirtiliyor.
KAFR ZİTA YEDİ YIL SONRA ORDU KONTROLÜNDE
Suriye devlet televizyonu İhbariye'nin haberine göre, askerler bu sabah itibarıyla bölgede altı kasaba ile 10'u aşkın tepeyi ele geçirdi. Bu kasabalar arasında, 2012'den bu yana silahlı isyancıların elinde bulunan stratejik Kafr Zita da bulunuyor.
'ASKERLER SELFIE ÇEKTİRİYOR'
Bu gelişme ile yakındaki Morek kasabasında bulunan 9 numaralı Türk gözlem noktası da kuşatma altında kalmış oldu. Suriye ordusunun gözlem noktasını çevrelediği, Suriye askerlerinin Türk gözlem noktasının önünde çekilen fotoğraflarını sosyal medyada paylaştığı belirtiliyor.
DEVLET TELEVİZYONU: BOĞUCU BİR KUŞATMA VAR
Haberde, ordunun Hama bir dizi kasabayı 'boğucu bir şekilde kuşatma altına aldığı' belirtildi; Şam-Halep yolu üzerindeki devlet kontrolünün de bu sayede genişletildiği bilgisi paylaşıldı.
Bölgedeki silahlı grupların birçoğunun, stratejik Han Şeyhun kasabasının çarşamba günü Suriye ordusunun kontrolüne geçmesinden sonra geri çekildiği de gelen haberler arasında.
TÜRKİYE'NİN GÖZLEM NOKTALARININ ARKA PLANI
Türkiye ile Rusya arasında geçen yıl yapılan Soçi Mutabakatı, bir çatışmasızlık bölgesi kurulmasını ve silahlı isyancıların ağır silahlarıyla birlikte bu bölgeden çekilmesini öngörüyordu. Rusya tarafı Suriye ordusunun İdlib'deki operasyonlarını askıya almasına, Türkiye de silahlı isyancıların çekilmesine garantör oluyordu. Bu çerçevede Türkiye İdlib'de 12 gözlem noktası da kurdu. Ancak isyancıların çekilme süreci mutabakatta planlandığı gibi gerçekleşmezken, İdlib 2019'da HTŞ'nin kontrolüne geçti. Suriye ordusu da son iki haftadır komşu Hama vilayetinin kuzeyi ile İdlib'in güney kırsalındaki operasyonlarını yoğunlaştırdı.
Suriye devletinin bölgeyi 'teröristlerden temizleme' amacıyla yürütülen operasyonda son iki günde sağladığı ilerleme, çatışma bölgelerini Türkiye'nin gözlem noktalarına iyice yaklaştırmış durumda. (DIŞ HABERLER)