Grevde 44 gün: Bakırköy işçileri ile kim helalleşecek?

CHP'li Bakırköy Belediyesi'nde bir buçuk aydır grevde olan işçiler, başkan Bülent Kerimoğlu'na tepkili. İşçiler başkanın AK Parti ve MHP'den destek istediğini söylüyor.

Abone ol

DUVAR - Bakırköy Belediyesi'nde Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmadı. 25 Ekim’de greve çıkan belediye çalışanlarının grevleri 44 gündür devam ediyor. İşçiler, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun sıfır zam teklif ettiğini, bunu kabul etmeyeceklerini belirterek belediye önünde açtıkları çadırlarda eylemi sürdürüyor. Bu süreçte çok sayıda işçi, sorunlar yaşadı. Korona virüsüne yakalanalar oldu.

Belediye binasının duvarlarına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' çağrısına gönderme yaparak, ‘Bakırköy işçileri ile kim helalleşecek?’, ‘Yeter’, ‘Ekmeğimizi elimizden almayın’ yazılı dövizler asan işçiler, belediye başkanına tepki gösteriyor. Haklarını alana kadar grevi sonlandırmayacaklarını söyleyen işçiler, grev kırıcılığı yapılması için işçilerin bölünmeye çalışılacağına dair duyumlar aldıklarını, hatta belediyenin bunun için AK Parti ve MHP yöneticilerinden destek istediğini öne sürüyor. Grevci işçilere Bakırköy halkından da büyük bir destek var. İşçilere destek için açılan stantta imza toplanıyor.

Belediye İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu ise grev için yeni bir karar aldı. Buna göre sendika başkanlar kurulu 15 Aralık Çarşamba günü tek gündem maddesi olarak Bakırköy grevini konuşmak üzere toplanacak. 16 Aralık Perşembe günü 81 ilden 81 otobüsle gelecek işçiler, Belediye İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul'un da katılımıyla bir basın açıklaması yapacak.

Çözüm bulunamaması durumunda ise 81 ilde eş zamanlı olarak CHP il başkanlıklarına siyah çelenk konulması planlanıyor.

'TALEP AMACINA ULAŞANA KADAR GREV DEVAM EDECEK’

Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Savaş Doğan.

Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Savaş Doğan, Bakırköy Belediyesi ile yaşanan sorunlara ve grev sürecine ilişkin şunları söyledi: “Biz geriye dönük uygulanması gereken 2020-2021 toplu sözleşmemize, 350 üyemiz ve DİSK Genel-İş’in 20 üyesi ile itirazda bulunduk. İtiraz süresi bir yıl sürdü. Bir yıl sonra, 2021’in temmuz ayında da belediye başkanı ve görevlendirdiği yöneticilerle müzakerelere başladık. Başkanın, 'karşılıklı bitirelim', 'sözleşmeyi halaylarla kutlayalım' dediği bir noktada birçok madde üzerinde anlaştık. Zam kısmına geldiğinde ise belediye başkanı sıfır zam dayattı. Enflasyonun yüksek olduğu, CHP’nin genel merkezinin ve genel başkanının da bize göre de doğru olan 'enflasyonun yüzde 50’nin üzerinde olduğu' söylemine karşı Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu sıfır zam öneriyor. Burada çalışan 30 yıllık işçisine yapıyor bunu. Biz de kabul etmedik. 25 Ekim 2021 tarihinde greve çıktık. Greve çıktığımız süre içerisinde tekrar başkanla tekrar görüştük. Bu sefer 2020 yılı için yüzde 3, 2021 yılı için yüzde 5, 2022 için ise yüzde 7 zam önerdi. Dövizin rekor üstüne rekor kırdığı bir ortamda, paramızın pula döndüğü bir dönemde bunu kabul etmemiz mümkün değil. Belediye İş olarak 44 gündür bu haksız zam dayatmasına karşı başlattığımız grev devam ediyor. Dün meclis toplantısında belediye başkanı buradaki işçilerin 2 bin kişi olduğunu söylüyordu. Belediyede memurlar dahil toplam 1690 kişi çalışıyor. Bunların 960 tanesi şirket işçisi. Geri kalanı memur. Grev kapsamında 350 kişi var. 280 kişi greve çıkmış durumda. Bunların yetki süreçleri ayrı ayrı olduğu için doğal olarak ayrı ayrı dönemlerde toplu iş sözleşme müzakereleri yürütülüyor. Buradaki haklı talep amacına ulaşana kadar grevimiz devam edecek.”

KILIÇDAROĞLU, 'MÜDAHALE EDECEĞİM DEMİŞ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştüğünü belirten Doğan, konuşulanları şöyle aktardı: “Ben bizzat görüştüm kendisiyle. 'Müdahale edeceğiz' dedi. Burada bir haksızlık olduğunu ilettik. CHP bugün ülkenin yönetimine talip. Buna yönelik politikalar geliştiriyor. Ancak ülkeyi yönetmek Bakırköy’ü yönetmekten geçer. Türkiye’de yüzde 50 enflasyon var deyip, işçiler enflasyona ezdiriliyor, asgari ücretin '5 bin lira olması gerekiyor' diyen bir CHP ve genel merkezi ortada varken, Bakırköy Belediye başkanı burada işçiyi fazla görüyor, hor görüyor, grev alanımıza dahi müdahale ederek 'burada yapmayın, gidin başka yerde yapın' diye bize adres gösteriyor.”

‘İSTANBUL’DA 38 İLÇE İMZALADI, BAKIRKÖY BELEDİYESİ İMZALAMIYOR’

“İstanbul’da 2020 yılında 38 ilçede çalışanlarla belediyeler sözleşmelerini yaptı. Bizim de oralardaki ile aynı oranda bir zam talebimiz oldu” diyen Doğan, “Enflasyon oranında artı puanlarla zamlar yapılmıştı. 2020’de yüzde 13.60, 2021’de yüzde 15.55 civarında bir zam yapıldı. 38 ilçede biten sözleşme buydu. Sadece imzalamayan Bakırköy Belediyesi kaldı. Bütün sıkıntıda burada. Belediye katı bir tutumla işçiyi mağdur ediyor. İl dışından destek için gelen arkadaşlarımız oldu. Güvenlik güçleri ile karşı karşıya geliyoruz. Darp edilen arkadaşımız oldu. Sendika genel merkez yöneticimiz darp edildi. Buna rağmen biz bu mücadelede asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

‘BÜYÜK BİR DAYANIŞMA VAR’

Bakırköy halkının çok büyük bir desteği olduğuna da dikkat çeken Doğan, “Bu süreçte halk çok duyarlı. Zaman zaman bize çorba getiriyorlar. Kurabiyeler getiriyorlar, dayanışma gösteriyorlar. Buradaki dayanışma gerçekten çok farklı bir dayanışma. Bizi haklı buldukları için yanımızdan hiç ayrılmıyorlar. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar sürekli yanımızdalar. Sanatçılar bize destek veriyor” dedi.

‘HAMİLE BİR ARKADAŞIMIZ ZOR ANLAR YAŞADI’

44 günde salgın ya da başka bir gerekçeyle hastalanan arkadaşları olup olmadığı sorusuna ise Doğan şu yanıtı verdi: “Çok önemli bir yere değindiniz. Arkadaşlarımız hastalandı. Bir arkadaşımız korona virüsüne yakalandı. Annesi virüsten dolayı rahmetli oldu. Hamile bir arkadaşımız sıkıntı yaşadı. Bir öğretmen arkadaşımız ciddi sıkıntı yaşadı. Trafik kazası geçiren bir arkadaşımızın ayağı sıkıntılı. Buna rağmen gelip gidiyorlar. Burada bütün olumsuzluklara rağmen toplanmalarının tek nedeni, belediye başkanının hakkımızı vermediği bir noktada bizi buraya itmesi. Zor şartlar altında, yağmurda, fırtınada haklı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Çünkü belediyede çalışan bir arkadaşımızın maaşından başka geliri yok. Bu işin sonunda ölüm de olsa yapmak zorundayız.”

‘AK PARTİ VE MHP’DEN DESTEK İSTEDİLER’

Ali Rıza Çınar.

Grevin 13’üncü gününde korona virüsüne yakalanan Ali Rıza Çınar da şunları anlatıyor, “Zorlu bir süreç. Ama mücadelemiz ilerledikçe direncimiz daha da yükseliyor. Daha da hırslanıyor ve mücadeleye bağlı kalıyoruz. Belediyenin tutumu çok yanlış. Yüzde 50 oranında bir enflasyondan söz ediyorlar. Yüksek maaş almıyoruz zaten. Bizim yüksek maaş aldığımızı söylüyorlar. Ben 23 yıllık işçiyim. Aldığım maaş 6 bin 400 lira. Yine 20 yıllık çalışan arkadaşım 5 bin lira maaş alıyor. Taşeron ve KYK’lı temizlik işçileri 2 bin 700 ile 3 bin 600 arasında maaş alıyor. İçler acısı. Hadi biz onlara oranla yüksek alıyoruz, kötü maaş alan insanların haklarını verin. Onu da yıllardır vermiyorsunuz. Kendileriyle sürekli çelişen açıklamaları var. CHP’nin de durumu izlemekle yetindiğini görüyoruz. Biz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bugünden sonra daha da iyi olacağına inanıyoruz. Ama belediye başkanı grev kırıcılığı yapacağım diyor. 30 kişi, 40 kişi çekeceğim diyor. Sağda solda dedikodular geliyor kulağımıza. Asla başarılı olamayacak. Bu yüzden Bakırköy Belediyesi başkanı diğer parti yöneticilerini kahvaltıya çağırdı. Onlara da aynısını rica etmişler. Tabi, bunları çağırırken HDP ile İYİ Parti ilçe başkanları bu toplantıya katılmadı. Ama diğer parti yöneticileri gelip dinledi. Burayı halk size teslim etti ve yönetme sorumluluğu size verdi. Siz gidip AK Parti, MHP ve DEVA Partisi'nden destek istiyorsunuz. Çok saçma. CHP yönetiminin, söyleminin ve programının tam tersi bir işleyiş yürütülüyor burada” dedi.