Gültepeliler iş makinelerini durdurdu: Sesten, tozdan, sallantıdan duramıyoruz

6 Şubat depreminin en büyük hasarı verdiği bölgelerden Defne Gültepe mahallesinde halk yasak olmasına rağmen "yerinde ayıklama" yapılmasına tepki gösterdi, iş makinelerini durdurdu.

Abone ol

HATAY - Hatay’ın Defne ilçesi Gültepe Mahallesi sakinleri 6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen hasarlı binaların yıkımdan sonraki aşama olan ayıklama işleminin enkazda yapılmasından rahatsız.

Bugün 'yerinde ayıklama' yapılırken akşam saatlerinde iş makinelerini durduran mahalleli, tüm deprem illerinde yerinde ayıklama işleminin yasak olmasına rağmen burada susuz, kuralsız şekilde ayıklama yapıldığını belirtti.

Çalışma saatlerinin dışında da ayıklama, yıkım çalışmasının devam ettiğini vurgulayan mahalleli, gece saat 23.00’a kadar çalışma yapıldığını, ses ve tozun yanı sıra ayıklama yapılan enkazların çevresindeki sağlam binalarda yaşayanların da sallantı nedeniyle evlerinde oturamadığının vurguladı.

'SİZİ DEPREM VURDU SARSINTI BİR ŞEY YAPMAZ'

Mahallede yaşayan bir depremzede dün sabah saatlerinde iş makinelerinin yanına giderek işçilere, “Sallantıdan evde oturamıyoruz, korkuyoruz. Ayıklama işlemini burada yapmayın” deyince, “Sizi deprem vurdu bu sarsıntı bir şey yapmaz” yanıtı aldığını anlattı. Başka bir depremzede ise geç saatlere kadar çalışmalarının yönetmeliğe aykırı olduğunu söylediğinde “Saat 22.00’a kadar çalışacağız, rahatsız oluyorsanız gidin buradan” karşılığını aldığını söyledi.

'DEVAM EDERLERSE KEPÇENİN ÖNÜNE ATLARIZ'

Aylardır susuz, yönetmeliğe aykırı yıkım ve ayıklama yapıldığını; şikâyet edince de yıkım işçilerinin kendileriyle alay ettiğini söyleyen mahalleli, yarından itibaren ayıklama işleminin mahallede yapmaya devam edilmesi halinde kepçelerin önüne atlayacaklarını söyledi.
Kepçeleri durdurmanın yasaya aykırı olduğunu, sadece basın açıklaması hakları olduğunu belirten polis ise mahalleliye “Bu sorunu çözeceğim, yarından itibaren ilgili yerlerle görüşüp, yerinde ayıklama yaptırmayacağım. Kimsenin iş makinelerini durdurmaya hakkı yok” dedi.