Gümrükten aldığı otomobil hurda çıktı
Van Gümrük Müdürlüğü'nün satışa çıkardığı aracı e-ihale sistemi üzerinden satın alan Mustafa Ercan otomobilini teslim aldığında ayıplı mal aldığını fark etti. 2010 model denilen otomobilin 1993-1995 model olduğu, benzinli değil dizel olduğu, araçta zulalar olduğu, ve yakıt deposunun değiştiği ortaya çıktı.
Ali Vefa Yurdakul
GAZİANTEP - Van Gümrük Müdürlüğü Tasfiye İşletme Merkezi tarafından e-ihale'ye çıkarılan bir aracı satın alan Mustafa Ercan (60) otomobili teslim aldığında şaşkına döndü. Gaziantep'te yaşayan emekli Mustafa Ercan, "Arabanın hiçbir özelliği yazıldığı gibi değil. Bilirkişi raporu elimde. Model yılı yanlış, her yerinde zulalar var. Şasesiyle oynanmış. Belirtilen yakıt türü dahi yanlış. Aracın orijinal yakıt deposu çıkmış şaseye kadar uzanan bir depo takılmış. Aklım almıyor, devlete güvendim araba aldım. 22 bin liraya araç aldım 30 bin daha harcasam randıman vermez. Mağduriyetimi gidersinler" dedi.
'GÜVENEREK ALDIM'
E-ihale sistemini araştırdıktan sonra kendi bütçesine göre bir araç almaya karar verdiğini söyleyen Mustafa Ercan şöyle konuştu: "Kendime göre ikinci el bir araba almayı düşünüyordum. Bayağı bir araştırdım. 3 ay önce bu gümrük arabaları bana cazip göründü. İnternette herkes güvenilir olduğunu söylüyordu. Gümrük müdürlüğünün de bir iki tane videosu vardı. O da konuşmalarında gümrükten rahatlıkla araç alınabileceğini ve sıkıntı olmadığını söylüyordu. Ben de ona güvenerek e-ihale üzerinden Van Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı bir aracı beğendim. Ücretini de e-ihale üzerinden ödedim, 1 gün sonra da 23 Temmuz'da arabayı teslim aldım. Tabi arabanın trafiğe çıkışı olmadığı için haliyle Gaziantep'e çekiciyle getirdik" diye konuştu.
'İDDİALARIMI KABUL ETMEDİLER'
Arabayı Gaziantep'e getirdikten sonra çok fazla sorun çıktığını belirten Ercan, "Aracın hiçbir özelliği orada yazıldığı gibi değildi. 2010 model denilen araç öyle değildi. Daha sonra kaporta ve şasesinde sorun çıktı. Benzinli değil dizel olduğu ortaya çıktı. Ben de tekrar bir dilekçe gönderdim. Van Gümrük Müdürlüğü'ne olanı biteni anlattım. Bir ay sonra bana dönüş yaptılar. Verilen cevapta bir sorun olmadığı kendilerinin anlaşmalı olduğu ekspertiz de benim iddialarımı reddeden bir cevap vermiş. Yapacak bir şeyin olmadığını söylediler" dedi.
BİLİRKİŞİ RAPORU ELİMDE
İddialarının reddedilmesinin ardından avukat tuttuğunu belirten Ercan şöyle devam etti: "Avukat ilk önce bir delil tespiti yapılması gerektiğini söyledi. Mahkemeye başvuruldu mahkeme bilirkişi belirledi ve konu incelendi. Bilirkişinin raporunda 2010 model olarak belirtilen arabanın 1993-1995 yılları arasında olduğu ortaya çıktı. Arabanın altında zulalar var şasede işlem yapılmış. Bu işlem sürüş güvenliğini tehdit eder boyuttadır. İhale sözleşmesinde benzinli olarak belirtilen araç dizel olarak ortaya çıktı. Arabanın orijinal deposu çıkartılmış büyük bir depo takılmış Onun içinde de muhtemelen mazot kaçakçılığı yapılmış olabilir İran- Van arasında. Bir de kaçak bir tüp takılmış o tüp vasıtasıyla araç gidip geliyormuş sanırım. Araba şimdi ne benzinli ne mazotlu."
Otomobiline 30 bin TL masraf yapsa da randıman alamayacağını belirten Ercan şunları söyledi: "Benim burada esas söylemek istediğim devlete güveniyorsunuz. Devletin kurumundan bir araç alıyorsunuz. Oradaki bilgiler bütün devletin vermiş olduğu resmi bilgiler diyorsunuz ve aldıktan sonra tamamıyla aldatılmış olduğunu görüyorsunuz. Ticaret Bakanlığı'na bağlı olan Van Gümrük Müdürlüğü tasfiye işletim merkezinden bu olaylar yaşandı belki bundan sonra e-ihale üzerinden gümrüklerden araba almak isteyen arkadaşlar vardır. Başımdan geçenleri dikkate almalarını gerekli görüyorum. Aracın e-ihaledeki maliyeti bana yaklaşık 22 bin lira oldu. Arabayı tamirciye götürdüm kaportacısı, tamircisi, elektrikçisi hepsine bana arabaya 30 bin lira harcasam da bir randıman alamayacağımı söyledi."