Gün gün Boğaziçi Üniversitesi'nde neler oldu?
Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan AK Partili Melih Bulu'nun istifa etmemesi üzerine yapılan eylemler 1 aydır devam ediyor. Her gün istifaya davet edilen Melih Bulu kulaklarını tıkıyor. Üniversite içinde ve dışında yapılan her eylem polis saldırısına maruz kalıyor.
DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemler sürüyor. Öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve mezunların 1 aydır süren istifa çağrılarına ise Melih Bulu kulaklarını tıkamış gözüküyor. Peki Boğaziçi'nde bugüne gelinen süreçte neler yaşandı, Melih Bulu neler söyledi, öğrenciler ne istiyor?
2 OCAK: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce AK Parti'de siyaset yapan Prof. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atadı. Bulu, rektör olarak atanmasının ardından ilk iş olarak Twitter hesabından, 'Merhaba Boğaziçi' diyerek bir mesaj paylaştı. Bulu'nun bu paylaşımına birçok yazım yanlış olduğu gerekçesiyle eleştirildi. Öte yandan sosyal medyada birçok farklı partiden siyasetçi ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri 'Kayyım rektör istemiyoruz' diyerek duruma tepki gösterdi.
3 OCAK: Bir sonraki gün 'kayyım rektör istemiyoruz' sloganıyla öğrenciler, kampüs önünde bir araya gelme çağrısında bulundu.
4 OCAK: İlk günkü eylemlerde binlerce öğrenci üniversite önünde ve içinde toplandı. Basın açıklaması bittikten sonra üniversiteye girmeye çalışan öğrencilere polis saldırdı. İlk gün iki öğrenci gözaltına alındı ancak arkadaşlarının tepkisi üzerine olay yerinde serbest bırakıldılar. Akşam saatlerinde ise öğrencilerin bir araya gelmesine engel olan polis, Boğaziçi Üniversitesi'nin kapısına kelepçe vurdu. Ayrıca polis, öğrencilere tazyikli su ve biber gazı sıktı. Birçok öğrenci olay yerinde baygınlık geçirdi. Aynı gün CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da üniversiteye gelerek öğrencilere destek verdi.
5 OCAK: Öğrencilerin evlerine polis baskın düzenledi. Bazı öğrencilerin evlerinin kapıları kırıldı. 28 öğrenci hakkında gözaltı kararı çıkartıldı.
Saat 12.00'de gerçekleşen görev devir-teslim töreninde akademisyenler cübbeleriyle birlikte üniversitenin bahçesinde rektörlük binasına sırtlarını dönerek Melih Bulu'yu protesto ettiler.
Melih Bulu, Haber Türk televizyonunda konuştu. İstifa etmeyeceğini söyleyen Bulu, kendisinin de Boğaziçi geleneğinden geldiğini söyledi. Bulu'nun açıklamaları eylemleri daha da artırdı.
6 OCAK: İstanbul Valiliği, öğrencilerin gözaltına alınan arkadaşlarına destek için yaptıkları toplanma çağrısı üzerine üniversitenin bulunduğu Sarıyer ve Beşiktaş sınırları içerisinde toplanma yasağı getirdi. Öğrenciler yürüyerek Beşiktaş'a oradan da vapurla Kadıköy'e geçti. Burada farklı üniversitelerden binlerce öğrenci ve demokratik kitle örgütleri, Boğaziçili öğrencileri karşıladı. Mitinge dönen eylemde öğrenciler kararnameyle atanan rektör istemediklerini, yapılacak seçimlerle rektörlerin iş başı yapmasını istedi.
7-8 OCAK: Ankara'da Boğaziçi Üniversitesi'ne destek veren 30 öğrenci de gözaltına alındı.
9 OCAK: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk gün üniversitenin önüne gelen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu hedef göstererek, 'DHKP-C'li' ifadelerini kullandı. Ayrıca Soylu, Kaftancıoğlu için, "MLKP’nin sözde kurucu liderlerinden Hasan Ocak, PKK’nın kurucularından Sakine Cansız, DHKP-C’li Ebru Timtik; sözde liderleştirdiği teröristlerden sadece birkaçıdır” dedi.
11 OCAK: Öğrenciler önce helva kavurarak sonra da yoga yaparak rektörlüğü protesto ettiler. Öğrenciler ara sıra "Kayyum rektör istemiyoruz." diyerek slogan attılar.
11-21 OCAK: Öğrenciler ve akademisyenler rektörlüğe her gün sırtlarını dönerek Bulu'yu istifa etme çağrısına devam etti. CHP'li Kaftancıoğlu, sözleri nedeniyle Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumartesi Anneleri de Soylu'nın Hasan Ocak için 'terörist' ifadeleri nedeniyle açıklama yaparak, "Kara propagandaya son verin" çağrısında bulundu.
22 - OCAK: Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 22 Ocak 2021 tarihinde Güney Kampüs Meydan'da yaptıkları açıklamada, “Bugüne, yani 22 Ocak’a kadar üniversitemizde rektör yardımcılığı görevini kimsenin kabul etmemiş olması bu kollektif iradenin başarısıdır" dedi
31 OCAK: Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin açtığı sergide, üzerine çeşitli amblemlerin konulduğu Kâbe fotoğrafının yerde fotoğraflanması üzerine başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 5 öğrenciden 2’si tutuklandı. Soylu gözaltına alınan öğrenciler için Twitter hesabından, 'LGBTİ sapkını' dedi. Soylu'nun bu paylaşımına Twitter tarafından nefret içeriği olduğu gerekçesiyle kısıtlama getirildi.
1 ŞUBAT: Öğrenciler üniversite önünde bir araya gelerek gözaltına alınan ve tutuklanan arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılması için çağrı yaptı. Üniversite önünde polis öğrencilere saldırırken kampüs içinde de rektörlük binasına girmeye çalışan öğrencilere özel güvenlik saldırdı. 159 öğrenci gözaltına alınırken CHP ve HDP'li milletvekilleri ve İstanbul Barosu'na bağlı onlarca avukat öğrencilere destek verdi. Ankara'da yapılan destek eylemine de polis saldırdı. Çok sayıda öğrenci darp edilerek gözaltına alındı.
2 ŞUBAT: Öğrenciler, Kadıköy'de bir araya gelme çağrısında bulundu. Ancak Kadıköy Kaymakamlığı rıhtımda saat 18.00'de yapılacak basın açıklaması öncesinde tüm kapalı ve açık alanlarda 7 gün süreyle gösteri yasağı getirdi. Saat 18.00'e gelince binlerce öğrenci ve kendilerine destek verenler bir araya geldi. Polis, yüzlerce öğrenciye şiddet uygulayıp gözaltına aldı. TİP Milletvekili Barış Atay da polisin şiddetine maruz kalan milletvekillerinden biri oldu. Öte yandan polisler gazetecilerin burada çekim yapmalarına izin vermedi. DİSK Basın İş Yöneticisi Elif Akgül ve Halk Tv Halk TV Muhabiri Erdinç Yılmaz ile Kameraman Murat Erkmen burada polisin şiddetine maruz kalan gazetecilerden oldu. Öğrenciler açıklama yapmakta kararlı olunca polis şiddetini artırdı. Birçok ciddi derecede darp edilirken 110'a yakın öğrenci ve kendilerine destek verenler gözaltına alınarak çeşitli emniyetlere götürüldü.
Akşam saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Haber Global'de konuştu. Boğaziçi eylemleriyle ilgili konuşan Soylu, “Tüm Türkiye ayağa kalksa kimsenin rektörlük binasına girmesine izin vermem” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından görüntülü bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu açıklamasında, “Kılıçdaroğlu açıklamasında öğrencilerin anne ve babalarına seslendiğini belirterek "Bizler aklıselim sahibi olmak zorundayız. İktidarın değirmenine su taşımamak zorundayız" dedi. Bu açıklamalar sosyal medya kullanıcılarının tepkisine neden oldu.
3 ŞUBAT: Gözaltına alınanlardan çoğu serbest bırakıldı.Rektör Melih Bulu da gazetecilerin karşısına çıkarak, “Asla istifa etmem” dedi. Üniversitedeki akademisyenler ise sırlarını dönerek rektörlüğü protesto etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ilk kez Boğaziçi'ndeki gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Rutin bir atamayı üniversitelerimizi karıştırmak için fırsata çevirenleri hep birlikte takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, Melih Bulu'yu bir mektup yazdı. Yavaş, “Eğer bir kurban verilecekse, akademik barışı, gençliği ve geleceğimizi değil, makamınızı kurban verin” çağrısında bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise sanal ortamda Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir grupla online görüştü. Öğrencilerin taleplerini dinleyen İmamoğlu görüşmede, “Bilimin onuruna, üniversitenin saygınlığına sahip çıkmak dışında bir amaçları olmayan gençlere uygulanan baskı ve şiddet kabul edilemez. Barışçıl yöntemlerle demokratik haklarını kullanan herkese fırsat tanınmalı, öğrenciler dahil her bir vatandaşın söylediklerine kulak verilmelidir” dedi.