Güneş ihalesini Hanwha Enerji Ortak Girişim Grubu kazandı

Karapınar GES ihalesi sonuçlandı. Alınan kararla Karaman'da tesis kurulacak.

Abone ol

DUVAR -  Türkiye'nin ilk güneş enerjisi ihalesini Koreli Hanwha Enerji ile iş birliğinde olan Kanyon Enerji, Kanyon – Hanwha Enerji Ortak Girişim Grubu (OGG) olarak kazandı. Kanyon – Hanwha Enerji OGG, kilovatsaat başına 6.99 dolar fiyat vererek kazandığı ihale çerçevesinde fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası da yer alıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda yapılan Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde bulunan ve bin megavat kapasite tahsisli Karapınar YEKA-1 GES açık eksiltme ihalesine, 4 konsorsiyum katıldı. Kalyoncu- Hanwha Enerji OGG Limak- CMEC- Hareon Solar OGG, Çalık Enerji - Solargiga OGG ve AKC Güneş OGG'nin katıldığı ihale turlarla gerçekleştirildi. İlk olarak Limak –CMEC-Hareon Solar OGG, 5. Turda çekildi. Çalık Enerji – Solargiga OGG'nin de çekilmesinin ardından 18. turda ihaleyi en düşük teklifi veren Kalyoncu- Hanwha OGG aldı.

İhaleyi kazanan grupla bakanlığın sözleşmeyi imzalanmasının ardından 21 ayda kurulması planlanan fabrikada, fotovoltaik modüller üretilecek ve bunlar sahada kullanılacak. Proje kapsamında, yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumu da gerçekleştirilecek. İhale şartları arasında 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartıyla Karapınar YEKA'da bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılması da bulunuyor.

İhale şartnamesinde, ilk 500 megavatta yüzde 60 yerlilik oranı olması öngörülüyor. İkinci 500 megavattaki yerlilik oranının da yüzde 70 olması hedefi yer alıyor. İhalesi yapılan proje, yaklaşık 1.3 milyar dolarlık yatırımı içeriyor. Güneş enerjisi santralinden 600 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek yaklaşık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi bekleniyor. Santralde, 36 ay içinde elektrik üretimine başlayacak.

İhaleyi kazanan firma, Konya Karapınar'da yıllık 500 megavat kapasiteli fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası ve AR-GE merkezi kuracak, ayrıca 1000 megavat elektrik gücüne sahip bir güneş santrali inşa edecek. Firmaya, 15 yıl boyunca kilovatsaat başına için 6.99 dolar ödenecek.

Güneş enerjisi, Türkiye ekonomisi için önemli fırsatlar sunuyor, ancak, güneş enerjisi potansiyeli açısından İspanya'nın hemen ardından Avrupa ikincisi olan Türkiye, bugüne kadar bu potansiyelinin oldukça düşük bir oranını üretime yönlendirilebildi. Mart 2017 itibari ile 820 megavat olan güneş enerjisi kurulu gücü, ülkemizin toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 1'ini oluşturuyor. İhale, Türkiye'de güneş enerjisi üretimi için bugüne kadar yapılan en büyük girişim. Kurulacak olan 1000 megavatlık güneş santrali, Türkiye'nin ilk büyük ölçekli lisanslı güneş santrali olacak ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelini harekete geçirebilmesi için atılmış önemli bir adım olacak.

İhale sonucunda Konya Karaman'da kurulacak tesis içerisinde yıllık 500 megavat kapasiteli bir fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası da yer alacak. Böylelikle, güneş enerjisinden yararlanmak için gerekli olan tüm ekipman, Türkiye'de üretilebilecek. İhale, bu özelliğiyle, Türkiye'nin başta doğalgaz olmak üzere fosil yakıt ithalatı kaynaklı cari açığının azaltılması için de çok önemli bir adım niteliği taşıyor. (DHA)