Güney Afrika'da 290 milyon dolarlık korona yolsuzluğu

Güney Afrika'da korona virüsüyle bağlantılı ihalelerde en az 5 milyar Güney Afrika randı (yaklaşık 2 milyar TL) yolsuzluk yapıldığı iddiaları soruşturuluyor. Üst düzey yetkililerin yolsuzlukla itham edildiği soruşturmada 658 ayrı şikâyet inceleniyor.

Abone ol

DUVAR - Dünyada en fazla korona virüsü vakasının görüldüğü beşinci ülke olan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, salgın sürecinde en az 5 milyar Güney Afrika randı (yaklaşık 2 milyar TL, 290 milyon dolar) yolsuzluk yapıldığı iddia ediliyor. Devlete bağlı Özel Soruşturma Birimi, yetkililer ve hükümet kurumlarına yönetilen suçlamalar hakkında, 5 milyar Güney Afrika randının üzerinde bir yolsuzluğu incelediklerini açıkladı.

Özel Soruşturma Birimi'nin Başkanı Andy Mothibi, ilgili parlamento birimine yaptığı sunumda ülke çapında 658 ayrı vaka üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Soruşturmada, salgın sürecinde yetkililer ve hükümet kurumlarına yönetilen suçlamalar ile korona virüsü bağlantılı ihaleler inceleniyor. Koruyucu ekipman, hastaneler, karantina merkezleri, hastalara ve sağlık çalışanlarına sağlanan yemek hizmetleri, solunum cihazları, dezenfeksiyon malzemeleri ve motorlu tekerlekli sandalyeler gibi ihtiyaçların karşılanması sürecinde yapıldığı iddia edilen yolsuzluk mercek altına alınıyor.

Özel Soruşturma Birimi, en büyük yolsuzluğun ülkenin en büyük kenti Johannesburg'un da bulunduğu Gauteng bölgesinde görüldüğünü açıkladı. Bu bölgede, toplam miktarın yaklaşık yarısına tekabül edecek şekilde 2.2 milyar randlık yolsuzluk yapıldığı belirtildi. Özel Soruşturma Birimi'nin Başkanı Andy Mothibi, ülke çapında 5 milyar randın üzerinde bir miktarı içeren 658 ayrı dava üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

İddiaların, yolsuzlukla mücadele vaadiyle 2017 yılında Jacob Zuma'nın yerine devlet başkanı seçilen Cyril Ramaphosa'yı ve iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'ni zora sokması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)