Güney Afrikalı doktor: Omicron aşıdan kaçsa bile T hücresinden kaçamaz
Korona virüsünün Omicron varyantı nedeniyle gözlerin çevrildiği Güney Afrika'dan, ülkelerine yönelik seyahat kısıtlamalarının kaldırılması çağrısı yapıldı.
DUVAR - Aşıların hedef aldığı noktasında 30'u aşkın mutasyon içermesi nedeniyle endişe yaratan ancak etkisi tam olarak henüz bilinmeyen Omicron varyantı konusunda gözlerin çevrildiği Güney Afrika'dan peş peşe açıklamalar geliyor. Güney Afrika Sağlık Bakanı Joe Phaahla, Johannesburg'da düzenlediği basın toplantısında ülkelerine yönelik seyahat kısıtlamalarının kaldırılması çağrısı yaparken, bir yandan da olası bir Covid dalgasına karşı hastaneleri hazırladıklarını açıkladı.
'AŞILAR MUHTEMELEN ETKİLİ'
Ülkenin üst düzey bulaşıcı hastalık uzmanlarından olan ve pandeminin başında hükümetin baş danışmanı olan Salim Abdülkerim ise mevcut Covid aşılarının Omnicron kaynaklı ağır hastalığı ve hastaneye yatmayı önlemekte 'muhtemelen etkili' olduğunu açıkladı. Aynı basın toplantısında konuşan Abdülkerim, "Bildiklerimize ve diğer endişe verici varyantların aşı bağışıklığına nasıl tepkiler verdiğine dayanarak, aşıların hastaneye yatmaya ve ağır hastalığa karşı hâlâ yüksek etki sahibi olmasını, aşıların korumasının güçlü kalmasını bekleyebiliriz" dedi.
'SEMPTOMLARINA DAİR YETERLİ VERİ YOK'
Andülkerim, Omicron'un geçmiş varyantlara kıyasla daha ağır klinik semptomlara yol açtığı sonucuna varmak için de çok erken olduğunu, bu konuda ellerinde yeterli veri bulunmadığını söyledi.
'AŞIDAN KAÇSA BİLE T HÜCRELERİ KORUYABİLİR'
Güney Afrikalı doktor, yeni varyantın daha bulaşıcı göründüğünü, aşı sayesinde veya önceden Covid geçirerek bağışıklık kazanmış kişilerin Omnicron'a yakalanma ihtimalinin artmış olabileceğini belirtse de, bağışıklık sistemindeki T hücrelerine dikkat çekti. Abdülkerim, "Bu varyantın daha yüksek bulaşıcılığa sahip olmasını ve antikorlardan kısmen kaçmasını bekleyebiliriz... Ancak antikorlardan bir miktar kaçış olsa bile T hücresi bağışıklığından kaçış çok zor" ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte Ülkedeki enfeksiyonlarda hızlı bir artış görüldüğünü belirten Abdülkerim, bu haftanın sonunda günlük vaka sayılarının 10 bini geçmesinin beklendiğini de açıkladı.
'İLK OLARAK GÜNEY AFRİKA'DA DEĞİL BOTSWANA'DA GÖRÜLDÜ'
Abdülkerim, ilk Omicron vakasının aslında Botswana'da görüldüğünü, Güney Afrika'nın ise varyantı dünyaya açıkladığını hatırlatarak, sınırların kapatılmasının neredeyse hiçbir faydası olmadığını söyledi.
NEDEN ENDİŞE VERİCİ?
Korona virüsünün kasım ayının ortalarında ilk olarak Botswana ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde tespit edilen Omicron varyantı, aşıların hedef aldığı çıkıntılı proteininde 30'u aşkın mutasyon içermesi nedeniyle endişe yarattı. Varyantın ne kadar hızlı yayıldığı, Covid-19 hastalığının seyrini nasıl etkilediği, aşıların etkisini azaltıp azaltmadığı ve geçmişte Covid geçirmiş kişilerin bağışıklık sisteminden kaçıp kaçmadığı henüz bilimsel olarak bilinmiyor. Ancak bilim insanları, mutasyonlardan bazılarının özellikle kaygı verici olduğunu belirtiyor.
İLK TESPİT EDEN DOKTOR: SEMPTOMLAR SIRADIŞI VE HAFİF
Yeni bir varyantın ortaya çıkmakta olduğundan ilk şüphelenen kişi olarak Güney Afrikalı yetkilileri uyaran doktor Angelique Coetzee ise Omicron'un semptomlarının 'sıradışı ama hafif' olduğunu söylemişti. Coetzee, çeşitli medya kuruluşlarına verdiği demeçlerde, bu varyanta yakalanan hastaların aşırı yorgunluk hissettiğini, tat ve koku duyularını ise kaybetmediklerini anlatmıştı.
Delta varyantından farklı semptomlar gösteren hastaları ilk olarak 18 Kasım civarında fark ettiğini anlatan Coetzee, "Aslında 33 yaşında bir erkek hasta ile başladı. Bana son birkaç gündür aşırı yorgun olduğunu, vücudunda ağrı ve acı hissettiğini, biraz da başının ağrıdığını söyledi. Boğazı ağrımıyordu, biraz kaşınıyordu. Öksürük, tat veya koku kaybı yoktu" demişti. (DIŞ HABERLER)