Güney Afrikalı yetkililer: Omicron üssel olarak yayılıyor, hızı endişe verici

Güney Afrika Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden Omicron açıklaması: Varyant üssel olarak yayılıyor. Geçtiğimiz ay alınan örneklerin yüzde 74'ünde Omicron tespit edildi.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün aşıların hedef aldığı proteininde 32 mutasyon içeren varyantı Omicron dünyada yayılmaya devam ederken, ilk yaygın vakaların görüldüğü Güney Afrika'daki doktorlar gözlemlerini paylaşmaya devam ediyor. Omicron'un Güney Afrika'da endişe verici şekilde ve 'üssel olarak' yayıldığı, aşıların ise koruma sağlıyor göründüğü belirtildi.

Güney Afrika Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden (NICD) Dr. Michelle Groome, geçtiğimiz ay ülkede tespit edilen vakaların yaklaşık dörtte üçünün Omicron kaynaklı olduğunu söyledi. Varyantın hızla baskın (dominant) tür haline gelmekte olduğunu ve son iki haftada vaka sayılarında 'üssel bir artış' yaşandığını anlatan Groome, "Artışın boyutu endişe verici" dedi.

Groome, ülkedeki günlük vaka sayılarının geçtiğimiz hafta ortalama 300'den 1000'li sayılara yükseldiğini, son günlerde de ortalama 3 bin 500'e çıktığını söyledi. Buna göre, Güney Afrika'da çarşamba günü (dün) 8 bin 561 yeni vaka raporlandı. Geçtiğimiz hafta bu sayı 1275'ti.  

NICD'den yapılan açıklamada, geçtiğimiz ay alınan örneklerin yüzde 74'ünde yeni varyantın tespit edildiği bilgisi de verildi. Omicron varyantı Güney Afrika'da ilk kez, 8 Kasım günü ülkenin en kalabalık nüfuslu bölgesi olan Gauteng'de tespit edilmişti. NICD, iilk epidemiyolojik verilere göre Omicron'un bağışıklıktan bir miktar kaçabildiğini ama mevcut aşıların ağır hastalık ve ölümden koruyor göründüğünü de vurguladı.

20'yi aşkın ülkeye yayılan Omicron varyantının ne kadar bulaşıcı olduğuna dair bilimsel bir veri henüz bulunmuyor. Varyantın hastalığın seyri üzerindeki etkisi veya aşıların korumasını düşürüp düşürmediği de bilinmiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaşıcılık konusundaki verilerin birkaç gün içinde netleşmesini bekliyor. (DIŞ HABERLER)