Güney Çin Denizi'nde sahil güvenlik botları çarpıştı: Filipinler ve ABD'den Çin'e tepki

Filipinler ve ABD, Güney Çin Denizi'nin ihtilaflı bölgesinde Filipinler ve Çin'e ait sahil güvenlik botlarının çarpışması dolayısıyla Çin'in 'tehlikeli manevralarda' bulunduğunu savundu.

Abone ol

DUVAR - Filipinler, sahil güvenlik botunun Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı bölge olan Ayungin Sığı'nda (İkinci Thomas Sığı) karşı karşıya geldiği Çin'e ait bir botla çarpıştığını bildirdi. Çarpışmada dört Filipin vatandaşının hafif yaralandığı açıklandı.

Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela, malzeme gönderme operasyonu sırasında sahil güvenlik botlarının Ayungin Sığı'nda karşılaştığını söyledi. Tarriela, Çin sahil güvenlik botundaki personelin 'sorumsuz ve yasa dışı' davranışları nedeniyle Filipinler sahil güvenliğine ait 'BRP Sindangan' botuyla çarpıştığını ve hafif hasara yol açtığını belirtti.

Filipinler'e ait sahil güvenlik botunun askeri ikmal operasyonlarına eşlik etmek için bölgede bulunduğunu kaydeden Tarriela, "Sahil güvenlik botlarımız, operasyon boyunca Çin'e ait botların tehlikeli manevraları ve tacizleriyle karşı karşıya kaldı" denildi.

ABD, ÇİN'İ 'GÜÇLÜ ŞEKİLDE' KINADI

Bu olayın ardından ABD'den de konuyla ilgili açıklama yapıldı. ABD'nin Filipinler Büyükelçisi MaryKay Carlson, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin'in İkinci Thomas Sığı'ndaki 'tehlikeli manevralarını' güçlü şekilde kınadığını bildirdi. Açıklamada, "Birleşik Devletler, Filipinler'in ve özgür ve açık bir İndo-Pasifik'e destek için uluslararası hukuku savunanların yanındadır" ifadeleri kullanıldı.

ABD VE FİLİPİNLER'DEN ORTAK ASKERİ TATBİKAT

Güney Çin Denizi'nde yaşanan olay, Filipinler ve ABD'nin gelecek ay bölgede yıllık ortak askeri tatbikat yapacağını açıkladığı günlerde yaşandı. Tatbikatın Güney Çin Denizi ve Tayvan tarafına bakan Filipin adaları da dahil 'kilit noktalarda' yapılacağı ifade edildi. 

'Balikatan' ya da 'omuz omuz' adı verilen tatbikat, ülkenin kuzey ve batı bölgelerinde gerçekleştirilecek. Filipinler Ordusu'ndan Albay Michael Logico, daha önce yaptığı açıklamada, bu yıl yapılacak tatbikatın geçen yıl yapılan tatbikatlardan daha geniş çaplı olabileceğini ve siber güvenlik eğitimi ile 'bilgi savaşlarına' odaklanacağını bildirmişti. 

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor. Çin, ilk kez 1947 yılında yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddiasını dile getiriyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine bölge ülkelerinin yanında ABD de karşı çıkıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)