Güney Kıbrıs'tan Gazze için 5 aşamalı insani yardım planı
Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis, Paris'teki Uluslararası Yardım Konferansı'nda, Gazze'ye denizden insani yardım ulaştırılmasını öngören beş aşamalı "Amalthea" girişimi hakkında bilgi verdi.
LEFKOŞA - Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Uluslararası Gazze'ye İnsani Yardım Konferansı'nda Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, "Amalthea" girişiminin ayrıntılarını katılımcılarla paylaştı.
Cumhurbaşkanı'nın verdiği bilgilere göre, girişim, Gazze'ye insani yardımın güvenli ve istikrarlı bir şekilde ulaştırılmasını kolaylaştıracak bir deniz koridoru oluşturmak üzere tasarlandı. Beş aşamalı olarak yapılandırılan Kıbrıs liderliğindeki girişim, Gazze'ye yardım ulaştırılmasında karşılaşılan lojistik zorlukları aşmayı amaçlıyor.
Hristodulidis sunumunda, insani yardım malzemelerinin Kıbrıs'ta toplanmasından başlayarak, denetlenmesi ve depolanması, gemilere yüklenmesi, güvenli bir deniz geçişinin sağlanması ve son olarak Gazze'deki sivillere dağıtılmasına kadar olan aşamaları özetledi.
PLANA AB VE BİRLİK ÜLKELERİNDEN DESTEK
Kıbrıs'ın girişimi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Hırvatistanlı mevkidaşı Péter Szijjártó, Ürdün Prensi Rashid ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis gibi isimlerden destek aldı.
Yunanistan, bölgesel bir işbirliği göstergesi olarak, Kıbrıs'tan Gazze'ye transfer sürecine yardımcı olmak üzere gemi sağlama sözü verdi. Miçotakis, Kıbrıs'ın önerisinin pratik ve sağlam temellere dayandığını belirterek desteğini yineledi. Yunanistan'ın Kıbrıs'la işbirliği içinde bu çabaya katkıda bulunmaya hazır olduğunu ifade eden Miçotakis, bölge coğrafyasını bilen tüm tarafların lojistik desteğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Kıbrıs Hükûmet Sözcü Yardımcısı Yiannis Antoniou ise girişimin iyi karşılandığını ve konferans gündeminin ön sıralarında yer aldığını belirterek yönetimin memnuniyetini ifade etti. Antoniou, girişimin Orta Doğu'daki geniş çaplı çatışmayı çözmeyi amaçlamadığını ancak insani yardım çabalarına önemli ve tarafsız bir katkı sağladığını vurguladı.
BEŞ AŞAMALI PLANDA NELER VAR?
Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın aksine deniz koridorunun stratejik olarak tercih edilmesi, İsrail'in karadan yardım transferleri konusundaki çekincelerinden ve deniz taşımacılığı yoluyla daha etkin bir şekilde yönetilebilecek olan gerekli yardım hacminden kaynaklanıyor. Kıbrıs'ın güneydoğusundaki Larnaka Limanı, havaalanına yakınlığı ve büyük ölçekli yardım sevkiyatlarının hızlı bir şekilde mobilize edilmesini sağlayabilecek kapasitesi nedeniyle bu operasyonda lojistik bir merkez olmaya aday.
Kıbrıs Cumhuriyeti'nin "Amalthea" girişimini ayrıntılı olarak tanıtan ve beş aşaması hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Hristodulidis, ilk aşamanın insani yardımın Kıbrıs'a taşınması ve toplanması olacağını, ikinci aşamanın ise Kıbrıs'a ulaşacak insani yardımın denetlenmesi ve depolanmasıyla ilgili olduğunu kaydetti.
Hristodulidis, üçüncü aşamanın insani yardımın Kıbrıs'taki bir limandan, muhtemelen Larnaka'daki limandan gemilere yüklenmesi ve denetlenmesi olacağını belirtti. Dördüncü aşama güvenli bir deniz koridorundan geçecek rotanın denetlenmesi, beşinci ve son aşama ise insani yardımın boşaltılması ve Gazze'deki sivil halka dağıtılması olacak.