Güney Kore Devlet Başkanı üzerinde baskı artıyor: İktidar partisi, azlini destekleyecek mi?

Güney Kore'deki iktidar partisi PPP'nin lideri Han, ülkede sıkıyönetim ilan eden Devlet Başkanı'nın yetkilerinin askıya alınması gerektiğini söyledi. Han, azil önergesini reddedeceklerini söylemişti.

Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık gecesi ilan ettiği ve altı saat boyunca devam eden sıkıyönetimin ardından Yoon üzerindeki baskı artıyor. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Güney Kore'de iktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP) lideri Han Dong-hoon, partisinin Ulusal Meclis'te düzenlediği toplantıda yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Yoon'un görevini sürdürmesi halinde sıkıyönetim ilanını tekrarlama olasılığı olduğunu ifade etti. Han, "Yeni ortaya çıkan olgular ışığında, Kore Cumhuriyeti'ni ve halkını korumak adına Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un yetkilerinin derhal askıya alınması gerektiği görüşündeyim" değerlendirmesinde bulundu. 

YOON, KENDİ PARTİSİNİN LİDERİNİN TUTUKLANMASINI İSTEMİŞ

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanının ardından Kore Ordusu İstihbarata Karşı Koyma Komutanı Yeo In-hyung'u siyasi figürleri tutuklamakla görevlendirdiğine ve onları 'devlet karşıtı' olmakla suçladığına işaret eden iktidar partisi lideri Han, "Yoon'un devlet başkanlığını sürdürmesi halinde böylesi radikal eylemler tekrarlanabilir ve bu da ülkeyi büyük riske atacaktır" açıklamasında bulundu. 

BBC'nin haberine göre, Yoon, sıkıyönetim ilan ettiği gece, aynı zamanda kendi partisi olan iktidar partisinin lideri için de tutuklama kararı vermişti. Yoon'un tutuklanmasını istediği isimler arasında, ana muhalefet Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung da vardı.

Devlet Başkanı Yoon'un üyesi olduğu ve onu başkanlığa aday gösteren partinin lideri olan Han'ın son açıklaması ise PPP'nin muhalefet partilerinin devlet başkanının azli için meclise sunduğu önergeye destek verebileceğinin işareti olarak yorumlandı. 

Han, daha önce partisinin muhalefetin önergesine 'ret' oyu vererek Yoon'un azlini engelleyeceğini bildirmişti. Partinin meclis grubunun, bugün yapacağı toplantıda, önergeye destek verip vermeyeceklerine karar vermesi bekleniyor. Muhalefet partileri, önergenin yarın yerel saatle 19.00'da mecliste oya sunulacağını bildirmişti. Önergenin kabulü için meclis üye tam sayısının 3'te 2'sinin lehte oy kullanması gerekiyor. Muhalefet önergeyi geçirmek için iktidar partisinden en az sekiz vekilin desteğine ihtiyaç duyuyor.

Şu ana dek iktidar partisinden bir milletvekili; altı dönemdir milletvekilliği yapan PPP üyesi Cho Kyoung-tae, muhalefetin önergesine destek vereceğini açıkladı.

İSTİFA PROTESTOLARI İKİNCİ GÜNÜNDE DE DEVAM ETTİ

Öte yandan, Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoo'un istifasını talep eden sivil toplum kuruluşu üyeleri, 5 Aralık Perşembe günü gösterilerini ikinci gününde de sürdürdü.

Göstericiler, sıkıyönetim ilan edip ardından bunu kaldıran Devlet Başkanı Yoon'un istifası talebiyle dün erken saatlerde kent merkezlerinde toplandı. Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyelerinin de aralarında bulunduğu binlerce sivil toplum kuruluşu üyesi, Yoon'un istifası için gösteri yaptı. Göstericiler, "Vatan haini suçlu Yoon Suk Yeol ve suç ortakları derhal tutuklansın" yazılı pankartlar taşıyarak yürüdü. Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Yoon istifa edinceye kadar süresiz grev kararı almıştı.

Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Katılımcı Demokrasi için Halkın Birliği ve diğer sivil toplum kuruluşu üyeleri, bundan bir gün önce de başkent Seul'deki Gwanghwamun Meydanı'nda bir araya gelerek Devlet Başkanı Yoon'un azledilmesini istemişti.

Ne olmuştu?

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin 'devlet karşıtı aktivitelere karıştığı' iddiasıyla 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan etmişti. Bu kararın ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Sıkıyönetimi uygulamakla görevlendirilen askerler, Ulusal Meclis'e girmişti.

Meclisteki acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 300 sandalyeli mecliste 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından hükümsüz hale geldiğini açıklamıştı.

Parlamentodaki oylama sonrası geri adım atan Devlet Başkanı Yoon, bakanlar kurulunu toplamış, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.

(ANADOLU AJANSI)