Güney Kore: Kuzey askerleri sınırı geçti, uyarı ateşi açıldı

Güney Kore, Kuzey Kore askerlerinin sınırı geçmesini kasıtlı bir eylem olarak değerlendirmediklerini, uyarı yayınları ve ateşinin ardından askerlerin bölgeden ayrıldığını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Son dönemde 'çöp balonu' gerilimi ile gündeme gelen Güney Kore ve Kuzey Kore arasında, haftasonu yeni bir gerilimin yaşandığı ortaya çıktı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, bugün bir açıklama yaparak, bazı Kuzey Koreli askerlerin 9 Haziran Pazar günü yerel saatle 12.30 sıralarında kısa bir süreliğine iki ülke arasındaki sınırı geçtiğini, bunun üzerine Güney Kore ordusunun uyarı ateşi açtığını bildirdi. İki ülke arasındaki Askerden Arındırılmış Bölge'ye kaç Kuzey Kore askerinin girdiği hakkında ise net bir sayı verilmedi. 

'ELLERİNDE BALTALARLA KAYBOLMUŞ GÖRÜNÜYORLARDI'

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Lee Sung-jun, konuya ilişkin açıklamasında, ordunun bu ihlali kasıtlı addetmediğini, çünkü bölgede sık bir orman örtüsünün olduğunu, bu durumun da sınır işaretleri ve yolları belirsizleştirdiğini belirtti. Basın brifinginde açıklamada bulunan Sözcü, "Ordumuzun uyarı yayınları ve uyarı ateşleri sonrasında hemen kuzeye doğru hareket ettiler; hiçbir olağandışı hareket yoktu" ifadelerini kullandı. 

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansına konuşan, ismi verilmeyen bir Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi, çoğunun elinde balta ve diğer gereçler olan 20 ila 30 kadar askerin olduğunu ve kaybolmuş gibi göründüklerini belirtti. Öte yandan, söz konusu olay, Kuzey Kore'nin Güney'e içinde çöp bulunan balonlar gönderdiği, Güney Kore'nin ise sınırdaki hoparlör yayınlarına yeniden başladığı bir dönemde yaşandı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)