Güney Kore Ulusal Meclisi'nden Devlet Başkanı Yoon'a gözaltı tasarısına onay
Güney Kore Ulusal Meclisi'nde yapılan oylamada, sıkıyönetim ilan eden Devlet Başkanı Yoon'un da aralarında olduğu sekiz yetkilinin gözaltına alınmasını talep eden tasarı 191 oyla kabul edildi.
DUVAR - Güney Kore Ulusal Meclisi, bugün yaptığı oylamada, ülkede sıkıyönetim ilan eden Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol'un da aralarında olduğu sekiz yetkilinin gözaltına alınmasını talep eden tasarıyı kabul etti. Meclis, sıkıyönetim ilanı dolayısıyla Yoon'a yöneltilen 'ayaklanma' iddialarını soruşturmak üzere özel yetkili savcı atanmasını da onayladı.
SORUŞTURMA TASARISI 210 OYLA KABUL EDİLDİ
Güney Kore'nin Yonhap haber ajansının haberine göre, Ulusal Meclis'in kabul ettiği tasarı, Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol'a yönelik suçlamaların soruşturulması için özel yetkili bir savcıya yetki verilmesini öngörüyor. Yoon, eski savunma bakanı Kim Yong-hyun, Genelkurmay Başkanı Park An-su ve diğer yetkililer hakkında soruşturma çağrısı yapan tasarı, Ulusal Meclis'ten 63 'hayır' oyu ve 14 'çekimser' oya karşı 210 oyla geçti.
Yoon'un azli için yapılan oylamada Genel Kurul salonunda ayrılan iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nin (PPP) vekilleri, bu oylamada oy kullandı. Parti, daha önce, tasarıyı kabul etme ya da reddetme yönünde bir parti çizgisi belirlememeye karar vermişti. Kabul edilen tasarı, Başbakan Han Duck-soo, Karşı İstihbarat Komutanı Yeo In-hyung ve PPP'nin grup başkanı Choo Kyung-ho hakkında da soruşturma yürütülmesi talebinde bulunuyor.
MUHALEFET, YOON'UN ADINI DA GÖZALTI LİSTESİNE EKLEDİ
Diğer özel yetkili savcı soruşturmalarının aksine, Devlet Başkanı Yoon'un söz konusu tasarıyı reddetme hakkı bulunmuyor; ancak Yoon savcının atamasını geciktirebiliyor.
Genel Kurul'da bugün yapılan oylamada, Yoon ile birlikte sekiz yetkilinin 'hızla gözaltına alınmasını' talep eden tasarı da 94'e karşı 191 oyla Ulusal Meclis'ten geçti. Bu tasarı için yapılan oylamada üç çekimser oy kullanıldı. Muhalefetin öncülük ettiği bu tasarı, perşembe günü düzenlenen komite toplantısında kabul edilmişti. Ana muhalefet Demokratik Parti (DP) daha sonra Yoon'un adını da tasarıya ekleyerek Meclis'e sunmuştu.
DP milletvekili Park Sung-joon, Ulusal Meclis'te yaptığı açıklamada, Yoon'un listeye eklendiğini belirterek, Devlet Başkanı'nın 'ayaklanma suçuna' liderlik ettiğini ve söz konusu suçun Güney Kore Ulusal Meclisi'ni devirme amacı taşıdığını anlattı. DP, meclis oturumu sırasında ayrıca Adalet Bakanı Park Sung-jae ve Kore Ulusal Emniyet Müdürü Cho Ji-ho'nun azledilmesi için de önerge verdi. DP'nin söz konusu azil önergelerini perşembe günü yapılacak Ulusal Meclis oturumunda oylamaya sunması bekleniyor.
Ne olmuştu?
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, 'muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması' gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı. Yoon, muhalefeti 'hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle' suçlayarak, sıkıyönetimin 'Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını' savunmuştu.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan, 'sıkıyönetim birlikleri' olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis'e girdiği bildirilmişti. Ulusal Meclis'te yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından 'hükümsüz' hale geldiğini açıklamıştı.
Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu. Ana muhalefetteki Demokratik Parti ve 5 küçük muhalefet partisi, Yoon'un sıkıyönetim ilanının anayasaya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle devlet başkanının görevden alınması için meclise önerge sunmuştu.
Kabul edilmesi için 200 milletvekilinin onayını alması gereken önerge, yeterli sayıya ulaşılamadığı için kabul edilmemişti. 'Vatana ihanet' şüphesiyle yürütülen soruşturma kapsamında Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol için seyahat yasağının getirildiği bildirilmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)