Güney Kore'de bir ilk: Görevden uzaklaştırılan Yoon için tutuklama emri çıkarıldı
Sıkıyönetim ilanı sebebiyle meclisin azline karar verdiği ve geçici olarak görevden uzaklaştırılan Güney Kore Devlet Başkanı hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Bu, ülke tarihinde bir ilk oldu.
DUVAR - Güney Kore'de 3 Aralık'taki 6 saatlik sıkıyönetim ilan hakkında yürütülen soruşturmada, Ulusal Meclis'in azil kararı sonrası görevinden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol için tutuklama emri çıkarıldığı bildirildi.
Seul Batı Bölge Mahkemesi, üst düzey görevliler hakkında Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığı'nın ortak soruşturması kapsamındaki tutuklama talebini kabul etti. Mahkeme, 'ayaklanma' ve 'görevi kötüye kullanma' şüphesiyle yürütülen soruşturmada Yoon için tutuklama emri verdi. Böylece ülke tarihinde ilk kez görevdeki bir devlet başkanı için tutuklama emri çıkarıldı.
MAHKEME, ARAMA TALEBİNİ DE ONAYLADI
Mahkeme ayrıca soruşturmacıların devlet başkanlığı konutunda arama yapma talebini de onayladı. Soruşturmacıların emirleri uygulamak için bir hafta süresi bulunuyor.
Soruşturmayı yürüten yetkililer, Devlet Başkanı'nı 18, 25 ve 29 Aralık'ta üç kez ifadeye çağırmış ancak Yoon'un çağrılara karşılık vermediği belirtilerek 30 Aralık Pazartesi günü mahkemeden tutuklanmasını talep etmişti.Yoon'un avukatlarından Yun Gap-geun, CIO'nun 'ayaklanma' şüphesiyle soruşturma yürütmeye yetkili olmadığını savunarak, talebe karşılık yasal girişimlerde bulunacaklarını bildirmişti.
Ne olmuştu?
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024 gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, 'muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması' gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun, yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulu'nda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.
Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve 5 küçük muhalefet partisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon'un azli için Meclis'e sunduğu önerge, 7 Aralık'taki oylamada nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için reddedilmişti.
Muhalefet partilerinin aynı gerekçeyle sunduğu ikinci önerge, 14 Aralık'taki oylamada bu kez nitelikli çoğunluk sağlanarak kabul edilmişti. Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici uzaklaştırılmış, yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten getirilmişti.
Muhalefetin girişimiyle Ulusal Meclis'te 27 Aralık'ta yapılan oylamada devlet başkanlığına vekalet eden Han için de azil kararı verilmişti. Han'ın yerine devlet başkanlığı vekaletini Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok üstlenmişti.
(ANADOLU AJANSI)