Güney Kore’de istifa eden doktorların yerine askeri hekimler görevlendirildi

Güney Kore’de tıp fakültesi kontenjanlarını artırma kararını protesto ederek istifa eden 5 bine yakın stajyer doktora lisanslarının askıya alınacağı bildirildi.

Abone ol

DUVAR - Yaklaşık 12 bin stajyer doktorun tıp fakültesi kontenjanlarının artırılması kararını protesto amacıyla istifa ettiği Güney Kore’de Sağlık Bakanlığı istifa eden yaklaşık 5 bin stajyer doktora lisanslarının askıya alınacağı yönünde uyarı bildirisi gönderildiğini açıkladı. İstifalardan etkilenen onlarca hastanede bugün hastaların istifalardan etkilenmemesi için askeri doktorlar ile kamu için çalışan doktorların görevlendirileceği açıklandı.

5 BİN STAJYER DOKTORA ‘LİSANSINIZ ASKIYA ALINACAK’ UYARISI

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Güney Kore Sağlık Bakanlığı, istifasını sunarak görev yerlerini terk eden 4 bin 944 stajyer doktora, lisanslarını askıya alma uyarısı verildiğini ve doktorlara 25 Mart Pazartesi gününe kadar göreve dönmeleri için süre tanındığını belirtti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Jun Byung-wang, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bakanlığın işe dönmek isteyen doktorlar için bir yardım hattı açtığını, hükümetin söz konusu doktorları desteklemek için hiçbir çabadan kaçınmayacağını söyledi.

‘20 ASKERİ DOKTOR VE 138 KAMU DOKTORU GÖREVLENDİRİLECEK’

Sağlık Bakanı Cho Kyoo-hong da dün yaptığı açıklamada, 20 askeri doktor ile kamu için çalışan 138 doktorun dört hafta boyunca 20 hastanede görevlendirileceğini söyledi. 

Güney Kore hükümeti ise stajyer doktorların istifasının ülkede büyük çaplı bir sağlık krizine yol açtığı yönündeki iddiaları reddetti. Hükümetin insan yaşamına ve kamu sağlığına ciddi bir risk oluşturduğunu düşündüğü durumlarda doktorları görev başına geri çağırma yetkisi bulunuyor. Hükümetin açıklamasına göre, tıp fakültesi kontenjanlarını artırma planı ise ülkedeki doktor açığını karşılamak amacıyla hayat geçirilmeye çalışılıyor. Bu kararı protesto eden doktorlar, sadece tıp öğrencilerinin sayısını artırmanın maaş ve çalışma koşullarıyla ilgili sorunları çözmeyeceğini, muhtemelen sorunu kötüleştireceğini söylüyor. 

Bakanlık verilerine göre hükümetin tıp fakültesi kontenjanlarını artırmasını protesto amacıyla istifasını sunan stajyer doktor sayısı, cuma itibarıyla 100 eğitim hastanesinde 11 bin 994'e ulaştı. Bu sayı Güney Kore'deki stajyer doktorların yüzde 93'ünü oluşturuyor.

Ne olmuştu?

Güney Kore Sağlık ve Refah Bakanlığı, kırsal ve önemli tıbbi alanlarda sağlık hizmetlerinin yetersizliği sebebiyle tıp fakültesi kontenjanlarının 2 bin kişi artırılmasına karar vermişti. Bunun üzerine ülkedeki doktorlar, 20 Şubat'ta başta başkent Seul olmak üzere birçok kentte hükümetin planının ‘tıbbi eğitim ve hizmet kalitesini bozacağı’ gerekçesiyle protesto gösterileri düzenlemiş, binlerce stajyer doktor istifasını sunmuştu.

Hükümet, istifaların halk sağlığı üzerindeki etkisini gerekçe göstererek toplum sağlığı risk seviyesini ‘temkinli’den ‘ciddi’ düzeye yükseltmişti. Tıp öğrencilerinin sayısının artırılması girişimini protesto eden binlerce stajyer doktoru istifa etmeye teşvik ve yönlendirme iddiasıyla Kore Tabipler Birliği ve Kore Pediatri Derneğinden beş kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. Stajyer ve asistan doktorların topluca istifa etmesi nedeniyle 8 Mart'ta hemşirelere acil servisteki hastalara kalp masajı ve ilaç tedavisi uygulama izni verilmişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)