Güney Kore'deki herkes yakında 1 yaş gençleşebilir
Üç farklı yaş sayım yönteminin olduğu Güney Kore'de, değişikliğe gidilecek.
DUVAR - Güney Kore'de bir bebek doğduğunda bir yaşında kabul ediliyor. Yılbaşı geldiğindeyse bir yaş daha alıyorlar. Bu, aralık ayında doğan bir bebeğin sadece birkaç hafta içinde iki yaşında olacağı anlamına geliyor. Ancak yakın zamanda devlet başkanı olarak seçilen Yoon Suk-yeol, bu asırlık yöntemin kaldırılması için uğraşıyor.
Bir yetkili, Güney Kore'yi dünyanın geri kalanıyla aynı çizgiye getirmek için yaş sayımının standartlaştırılmaya çalışıldığını, farklı yaş hesaplamalarının sürekli kafa karışıklığı ile gereksiz sosyal ve ekonomik maliyetlere yol açtığını söyledi.
ÜÇ FARKLI YAŞ SAYIM YÖNTEMİ
Kore'de bir kişinin yaşını hesaplamanın üç yolu var. Resmi olarak ülke, 1962'den beri çoğu yasal tanımlamada ve idari süreçte kişinin doğum tarihini kullanan uluslararası sistemi kullanıyor. Ülkenin ayrıca, bebeklerin 0 yaşında doğduğu ve her yılbaşında bir yaş kazandığı başka bir resmi yöntemi daha var. Buna göre, Aralık 2020'de doğan bir bebek, Ocak 2022'de iki yaşında oluyor. Bu yöntem esas olarak, askerlik hizmeti dahil olmak üzere nüfusun önemli bir yüzdesini etkileyen hukuk alanlarında yasal yaşı tanımlamak veya çocukların istismara karşı korunması gereken yaşı belirlemek için kullanılıyor.
Bir de toplumdaki herkes tarafından kullanılan, herkesin bir yaşında doğduğu ve doğum tarihlerinden bağımsız olarak yılbaşında bir yaş daha büyüdüğü "Kore yaşı" yöntemi var. Örneğin bu kapsamda, K-pop grubu BTS'den 30 Aralık 1995 doğumlu 'V' lakaplı Kim Tae-hyung, Kore yaşına göre 28 yaşında, uluslararası sisteme göre 26 yaşında, diğer Kore resmi hesabına göre ise 27 yaşında.
Kore Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde profesör Shin Ji-young, BBC’ye verdiği demeçte, "Güney Koreliler için, birinin kendilerinden daha yaşlı olup olmadığını anlamak, sosyal bağlamda birinin adını öğrenmekten daha önemlidir. Bu kişiye nasıl hitap edileceğini ve gerekli olan unvanı seçmek için çok önemlidir" dedi. Hansung Üniversitesi Hukuk ve Politika profesörü Kim Eun-ju ise, "Küreselleşme, Korelileri uluslararası yaş sistemi hakkında daha fazla bilinçlendirdi. Bazı genç Koreliler, Kore yaşı sisteminden dolayı için alay edildiklerini hissediyor" ifadelerini kullandı.
Pandemi sırasında sağlık yetkililerinin aşıya uygun yaş aralığını belirleye çalıştığı dönemde, uluslararası ve Kore yaşının beraber kullanılması çok fazla kafa karışıklığına sebep oldu ve yaşın standardize edilmesi yönünde çağrılar yapıldı. (DIŞ HABERLER)