Güney Kore'den Kuzey Kore sınırında 'propaganda' yayını

Kuzey Kore'dan gönderilen 'çöp balonlarına' karşılık sınırda propaganda yayını yapan Seul yönetimi, 'Pyongyang karşıtı' haberleri paylaşıyor.

Abone ol

DUVAR - Güney Kore'nin, Kuzey Kore ile sınırında hoparlörle "Pyongyang karşıtı geniş kapsamlı propaganda yayınlarının 2 gündür" devam ettiği bildirildi. Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığ'ından yapılan açıklamada, Pyongyang yönetiminin "çöp balonu göndermesine" karşılık olarak Seul yönetiminin sınırda hoparlörle günlük "propaganda yayını" yaptığı belirtildi.

Daha önce kısmi yapılan yayınların dün yerel saatle 06.00'da başlayarak 2 gündür "geniş kapsamlı" devam ettiği aktarılan açıklamada, "Pyongyang karşıtı" bu yayınların Kuzey Kore ile ilgili bazı haberleri içerdiği ifade edildi. AA'nın aktardığına göre açıklamada, hoparlörden, "Kuzey Kore ordusunun 'yoğun sınır çalışmaları' sırasında mayın patlaması sonucu 'kayıp verdiği' ve Küba'da görev yapan bir Kuzey Koreli diplomatın geçen yıl Güney Kore'ye iltica ettiği" iddiaları gibi haber içeriklerinin yayımlandığı kaydedildi.

Güney Kore ordusundan geçen hafta yapılan açıklamada da Kuzey Kore'nin gönderdiği "çöp balonlarına" karşılık sınır bölgelerinde hoparlörlerle "propaganda" faaliyeti yapıldığı duyurulmuştu. Açıklamada, Kuzey Kore'nin söz konusu eylemlerini sürdürmesi halinde ordunun buna uygun karşılıklar vermeye devam edeceği belirtilmişti.

KUZEY KORE İLE 'ÇÖP BALONU' GERİLİMİ

Güney Kore'de bulunan Kuzey Koreli sığınmacılar ve aktivistler, Pyongyang'ı eleştiren propaganda broşürleriyle dolu büyük balonları Kuzey'e yollamıştı. Kuzey Kore ise buna cevaben mayıs sonundan itibaren 2 binden fazla çöp taşıyan balonu Güney Kore'ye göndermişti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, 16 Temmuz'da yaptığı açıklamada, sınırın kuzeyine "Pyongyang yönetimini eleştiren broşürler" göndermekle itham ettiği Güney Kore'yi yürüttüğü "kirli oyun" gerekçesiyle eleştirmişti. Güney Kore'ye, sınırın kuzeyine "Pyongyang karşıtı bildiriler" gönderdiği için tepki gösteren Kim, "Güney Kore, kirli oyunları için çok büyük bir bedel ödemeye hazır olmalı" ifadesini kullanmışt​​​​​​​ı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)