Günlerce aç ve susuz kalan mülteciler anlattı: En az 60 kişi denizde öldü

SOS Méditerranée, Libya'dan yola çıkan mülteci teknesine kurtarma operasyonu düzenlendiğini duyurdu. Kurtarılanlar, en az 60 kişinin denizde öldüğünü söyledi.

Abone ol

DUVAR - Akdeniz’de kurtarma operasyonları yapan sivil toplum kuruluşu (STK) SOS Méditerranée, en az 60 mültecinin denizde ölmüş olabileceğini bildirdi. X hesabındaki paylaşımda, STK'ye ait Ocean Viking gemisinin, Libya'dan İtalya ve Malta'ya doğru bir hafta kadar önce hareket eden bir mülteci teknesine dün kurtarma operasyonu düzenlediği ve 25 kişiyi kurtardığı belirtildi. Kurtarılan mültecilerin ifadesine göre, yolda en az 60 kişi hayatını kaybetti. 

Kurtarılan 25 kişinin sağlık durumlarının 'oldukça zayıf' olduğunu bildiren STK, bilinci kapalı halde bulunan iki mültecinin de helikopterle Sicilya'ya götürüldüğünü bildirdi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Hayatta kalanlar kurtarılmadan 7 gün önce Libya'nın Zawiya kentinden yola çıktı. Botun motoru 3 gün sonra bozuldu, günlerce susuz ve yiyeceksiz kaldılar. Kurtarılanlar, aralarında kadınlar ve en az bir çocuğun da bulunduğu en az 60 kişinin yolda hayatını kaybettiğini bildirdi."

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) duyurularını paylaştığı X hesabında da, "Orta Akdeniz'de meydana gelen bir tekne kazası haberi bizi derinden üzdü. Ocean Viking gemisi, bir hafta önce Libya'dan ayrılan 25 kişiyi kurtardığını ancak yaklaşık 60 kişinin halen kayıp olduğunu bildirdi. Denizde devriyeleri güçlendirmek ve daha fazla trajediyi önlemek için acil eyleme geçilmesi gerekiyor" denildi.

3 AYDA 226 MÜLTECİ KAYBOLDU

IOM verilerine göre bu yıl başından 8 Mart'a kadar Orta Akdeniz'de kaybolan mülteci sayısı 226 oldu.

Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve sonra yardım çağrısı yapan mültecileri, bu güzergahta Avrupalı devlet görevlileri yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Söz konusu STK'ler, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları mültecileri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

STK'ler geçen yıldan bu yana da İtalya'daki son yasal düzenlemeler nedeniyle faaliyetlerini gerçekleştirmede bazı zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Kendi imkanlarıyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarılan mültecilerin, Avrupa'da ilk ayak bastıkları yer ise çoğunlukla İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası ya da bazen Malta oluyor.

Diğer yandan teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)